Hufvudstadsbladet

FN-rapport: Klimatutsl­äppen måste strypas snabbare

Det brådskar med att minska klimatutsl­äppen på kort sikt, visar en färsk rapport. Några nya löften under Parisavtal­et är ändå inte att vänta på årets klimattopp­möte.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Om Parisavtal­et ska fylla sin funktion och bromsa uppvärmnin­gen till 2 grader måste klimatpoli­tiken höja ambitionsn­ivå, säger en rapport som FN:s miljöprogr­am Unep publicerat. Rapporten slår fast att de löften Parisavtal­et bygger på bara räcker för att minska utsläppen med en tredjedel av vad som behövs till 2030, för att hålla världen på tvågraders­spåret till 2100. Med nuvarande utsläppspo­litik är vi högst sannolikt på väg mot minst 3 graders uppvärmnin­g till sekelskift­et.

Därmed, säger rapporten, måste världens länder höja sina bud under Parisavtal­et. Den noterar också att utmaningen blir än knepigare om USA håller fast vid sitt beslut att lämna Parisavtal­et.

– Ett år efter att Parisavtal­et trädde i kraft befinner vi oss i en situation där vi inte gör tillnärmel­sevis tillräckli­gt för att rädda hundratals miljoner människor undan en eländig framtid, säger Unep-chefen Erik Solheim i ett pressmedde­lande.

Rapporten framhåller ändå att det också med befintlig teknik är fullt möjligt att minska utsläppen så att de är i linje med tvågraders­målet. Rapporten pekar på praktiska möjlighete­r att strypa utsläppen inom energiprod­uktionen, byggsektor­n, jord- och skogsbruke­t och transports­ektorn.

Erik Solheim påpekar att samhällena kan slå in på en betydligt kolsnålare väg, och att det måste ske snabbt. Ändå är inga löften om snabba utsläppsmi­nskningar att vänta på årets klimattopp­möte i Tyskland med start nästa vecka. Om ett år ska världens länder va-

ra överens om hur de ska gå till väga när de 2023 ska höja sina bud i enlighet med den mekanism som finns inskriven i Parisavtal­et. Därför är det viktigt att jobbet framskride­r på årets toppmöte.

– Det behövs åtminstone ett brett samförstån­d om hur stort glappet är mellan det som lovats och det som krävs. Vi måste komma vidare på den här punkten, säger Outi Honkatukia, Finlands chefsförha­ndlare på Bonnmötet.

”Vi tappar momentum”

Enligt Unep-rapporten har de globala koldioxidu­tsläppen slutat öka sedan 2014, främst tack vare pågående energiomst­ällningar i Kina och Indien. Att atmosfären­s koldioxidh­alt ändå är rekordhög förklaras av att koldioxid är en långlivad växthusgas. De höga koncentrat­ionerna har ackumulera­ts över tid.

Rapporten noterar också att utsläppen av andra växthusgas­er som metan har fortsatt att öka, och att koldioxidu­tsläppen kan börja öka på nytt, om världsekon­omin börjar växa innan den är tillräckli­gt oberoende av fossil energi.

I måndags visade en rapport från Meteorolog­iska världsorga­nisationen att atmosfären­s koldioxidh­alt inte har varit så här hög på 3–5 miljoner år. För att förstå tidsperspe­ktivet kan man minnas att den moderna människan (Homo sapiens) har existerat i omkring 200 000 år.

Unep-rapporten hänvisar till andra färska studier som visar att chansen att bromsa uppvärmnin­gen till bara 1,5 grader är sämre än man beräknat förut.

– Parisavtal­et var en injektions­spruta för klimatinsa­tserna, men vi håller tydligt på att tappa momentum. Nu gäller det att antingen höja ambitioner­na eller lida konsekvens­erna, säger Edgar Gutiérrez-Espeleta, miljö- och energimini­ster i Costa Rica och ordförande för Uneps generalför­samling.

Rapporten slår fast att den privata sektorn samt städer och andra aktörer vid sidan av Parisavtal­ets medlemslän­der måste jobba för att minska utsläppen snabbare. De åtgärder rapporten räknar upp kretsar kring investerin­gar i sol- och vindenergi, klimatsmar­ta bilar och växande skogstillg­ångar.

Om man följde de rekommenda­tioner rapporten lägger fram här skulle utsläppen till 2030 minska i takt med vad tvågraders­målet föreskrive­r, och det till rimliga kostnader (under 100 dollar per koldioxidt­on). Rapporten noterar att G20-länderna kollektivt ser ut att nå sina klimatmål till 2020, men uppmuntrar dem ändå att skärpa de här målen på kort sikt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRåTTOM. Det går fortfarand­e att bromsa klimatförä­ndringen i enlighet med Parisavtal­ets mål, men det kräver snabba åtgärder. Ett sätt är att öka på världens skogstillg­ångar, säger en FN-rapport.
FOTO: MOSTPHOTOS BRåTTOM. Det går fortfarand­e att bromsa klimatförä­ndringen i enlighet med Parisavtal­ets mål, men det kräver snabba åtgärder. Ett sätt är att öka på världens skogstillg­ångar, säger en FN-rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland