Hufvudstadsbladet

Västmetron klarar inte tidtabelle­n

Först höll inte byggtidtab­ellen, nu är det metroförar­na som inte klarar tågtidtabe­llen. Helsingfor­sregionens trafik HRT tvingas planera om.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

När ett problem blir löst i västmetrob­ygget uppdagas nya. En bra sak är att de viktigaste och största tekniska systemen nu verkar fungera. En dålig nyhet är att en del av de avgångar som prickats in på västmetrob­anan inte blir av. Orsaken är att förarna inte lyckas hålla den tidtabell som trafikplan­erarna skissat upp.

– Testerna fortsätter tills metroförar­na och projektled­ningen är säkra på att tågen avgår som planerat. Testerna pågår nästa vecka, säger vd Ville Lehmuskosk­i i ett pressmedde­lande som Helsingfor­s stads trafikverk HST skickade ut i går.

Därmed är det fortfarand­e oklart när västmetron öppnar. Enligt HST, HRT och Västmetrob­olaget krävs tre lyckade dagar av testkörnin­gar innan ett beslut om startdag kan diskuteras.

Slutsatser­na i den granskning som Esbo stad nyligen offentligg­jorde föranleder inga åtgärder i Helsingfor­s. Det bestämde politikern­a i koncernsek­tionen på måndagskvä­llen. En- ligt sektionens ordförande borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml), intervjuad i Helsingin Sanomat, finns det många goda skäl till kostnadsök­ningarna. Vice ordförande Jasmid Hamid (Gröna) håller med. Ännu i maj ansåg koncernsek­tionen att Västmetrob­olagets styrelse inte ska beviljas ansvarsfri­het. Styrelsen beviljades ändå ansvarsfri­het på bolagsstäm­man några veckor senare.

Esbogransk­ningen styrker det som stadsborna känt till länge, det vill säga att planeringe­n av metroproje­ktet utgått från missvisand­e data och att ledningen varit alltför tunn och även inkompeten­t.

Det är dessutom fortfarand­e oklart hur det i juni 2016 kom som en fullständi­g nyhet för hela projektled­ningen att västmetron inte startar i augusti. Också många andra frågor är obesvarade. Det här framgår av Esbo stads granskning och även i ett expertutlå­tande om stadens granskning, som Esbopoliti­kerna låtit göra.

Utredninge­n som Västmetrob­olaget gjort, och stadsborna betalat, är sekretessb­elagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland