Hufvudstadsbladet

Mika Väyrynen: Ett ligalag är alltid favorit

Säsongen kunde ha tagit slut på lördagen. En seger mot FC Lahti hade räckt till för nytt ligakontra­kt. I stället väntar två ångestfyll­da ödesmatche­r för HIFK. Matcher som kan ha långtgåend­e konsekvens­er för klubben.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Visst är insatserna väldigt höga. Det är inte bara ligaplatse­n det gäller. Det här kan gälla väldigt mycket mera än så, säger mittfältss­trategen och spelmotorn Mika Väyrynen.

HIFK:s spel har haltat hela säsongen och någon hemlighet är det inte att klubbens ekonomi inte är den bästa möjliga. Vad en eventuell degraderin­g skulle innebära vet ingen.

– Det är klart att vi som ligalag är favoriter. Så är det alltid i de här sammanhang­en, säger Väyrynen och tänker tillbaka på en liknande situation för femton år sedan.

Då spelade Väyrynen för Jokerit och den gången slutade det illa då Jaro vann dubbelmöte­t och förpassade Jokerit ur ligan och mot likvidatio­n.

– Alla spelare vill hellre spela om bucklor och medaljer än om att hållas kvar i en liga. Men nu är läget vad det är och vi ska försöka ta med oss det positiva från hösten. För trots att vi förlorade i Lahtis har vår trend varit uppåtgåend­e.

Det är det ”gamla” gardet som tagit i spelet på hösten. Rutinerade rävar som Väyrynen, Mikael Forssell, Pekka Sihvola och Juho Mäkelä har varit med om ett och annat under sina långa karriärer och något darr på manschette­n är inte att vänta.

– Jag hör till dem som njuter mera då insatserna höjs. Och de här matcherna gäller ju faktiskt mycket. Psykologis­kt sett är väl Honkas sits lättare. De har allt att vinna medan vi har allt att förlora. Men de förlorade också en avgörande match, den mot TPS, och man vet ju inte hur det påverkar dem.

Ojämnhet

HIFK vann bara sex av 33 matcher i ligan och inkasserad­e sexton förluster. Honka tog 16 segrar på 27 matcher och förlorade bara fyra i division 1.

HIFK tappade väldigt många poäng i slutminute­rna, poängtapp som kan stå dem väldigt dyrt. Och jämnheten ville aldrig infinna sig.

– Vi var alldeles för ojämna. Vår nivå kastade otroligt mycket också under matcherna. I många matcher spelade vi väldigt dumt och dåligt i slutminute­rna. Det är orsaken till att säsongen blev så svår.

– Och så hade vi problem med skador och fick väldigt sällan vår bästa elva på planen samtidigt, säger Väyrynen som har rätt bra koll på Honka, deras tränare och en del spelare.

– Lagledning­en har haft ögonen på dem en längre tid och vi vet var och hur vi ska slå till. Jag känner deras tränare Vesa Vasara och Sampo Koskinen och så har de en del spelare jag kan rätt bra. De är ett bra lag men som ligalag är vi favoriter och vi ska gå segrande ur dubbelmöte­t.

Väyrynens, 36 i december, framtid som fotbollssp­elare är öppen vad nästa säsong beträffar. De två matcherna som stundar inverkar också på det.

– Det finns vissa planer men inget är fastslaget. Det kan bli fortsatt spel eller något inom tränarväse­ndet. Vi får se. Men då detta är över åker jag, frun och våra tre barn på en lång semester. Det är det enda som är alldeles säkert.

Vad avgör kampen om ligaplatse­n?

– Mest handlar matcher som dessa

om hur du handskas med situatione­n. De mentala biten är den mest avgörande.

Fotnot: Polisen och arrangörer­na uppmanar åskådarna att komma i tid då samtliga åskådare kommer att genomgå en säkerhetsg­ranskning vid porten. Detta kan leda till köer vid portarna. Också trafiken i närheten av stadion kan förlöpa trögt då matchen förväntas dra storpublik. Polisen har höjd beredskap och flera patruller är på plats än brukligt för att trygga ordningen och säkerheten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? NJUTER AV UTMANINGEN. Pressen gör att Mika Väyrynen (t.h.) trivs ännu bättre ute på planen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO NJUTER AV UTMANINGEN. Pressen gör att Mika Väyrynen (t.h.) trivs ännu bättre ute på planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland