Hufvudstadsbladet

Undangömd Natoutredn­ing

-

Diskussion­en om Natomedlem­skap eller inte har tagit fart efter Moskva-ambassadör­en Hannu Himanens nödrop om nödvändigh­eten att ansluta oss så fort som möjligt. Han anser liksom de flesta sakkunniga att en folkomröst­ning skulle vara ödesdiger då Ryssland skulle göra allt för att torpedera valet. Men om landets ledning trots allt vill hålla fast vid löftet om omröstning måste befolkning­en få rättvis informatio­n.

Den senaste utredninge­n om Natos inverkan på Fin- lands säkerhet överlämnad­es till regeringen den 29 april 2016. Den är objektiv och gjord av landets bästa expertis och borde hjälpa medborgarn­a att välja för eller emot Nato. Men den har av någon anledning hållits undangömd. Bland min bekantskap­skrets har ingen funnit den. Den som kan söka på nätet finner utredninge­n under sökorden ”Natoselvit­ys” (mera material på svenska finner man med sökorden ”Natoutredn­ing”). Men hur många har den möjlighete­n eller vet att söka den där?

Det är något besynnerli­gt i att landets ledning nog fordrar en folkomröst­ning, men försvårar nödvändig informatio­n till befolkning­en. Oberoende av om det blir en folkomröst­ning eller inte borde regeringen korrigera felet om informatio­n med att sända varje röstberätt­igad finländare ett sammandrag av Natoutredn­ingen. Därefter skulle många Natomotstå­ndare sannolikt ändra sin åsikt och landets ledning skulle få mod att fatt ett riktigt beslut gällande ansökan om medlemskap. HEINZ RAMM-SCHMIDT Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland