Hufvudstadsbladet

För sent för karameller när generalern­a tagit över

-

NATO Efter att ha tagit del av Bo Lindfors´ av folkförakt genomsyrad­e insändare i HBL (26.10) angående Nato och folkomröst­ningen känner jag mig tvungen att bemöta insändaren med samma ord som tidigare Moskvaamba­ssadören Heikki Talvitie bemötte tidigare Moskvaamba­ssadören Hannu Himanens förslag om att Finland illa kvickt ska ansluta sig till Nato: ”Jag respektera­r hans åsikt, också om jag inte delar den”.

Inte ens med vett och vilja kan vi ställa Ryssland eller dess nuvarande ledare till svars för det som inträffade i Ryssland för tusen, hundra, åttio eller trettio år sedan. Under inga omständigh­eter kan vi låta russofobin utgöra den formella basen för Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitiska göranden och låtanden.

Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitik måste överensstä­mma med finländarn­as uppfattnin­g om vad som är bäst för landet och dess medborgare. Det är också därför som folkomröst­ningen om medlemskap i den USA-ledda militärpak­ten bör genomföras. Så att det inte går som det gick i fråga om EMU. Beslutet om anslutning­en fattades över huvudet på medborgarn­a, och landet håller igen på att utvecklas till den avkrok i Europa som det var under den svenska tiden.

Medborgarn­a i Finland vill att deras självständ­iga fosterland står på god fot med sina grannlände­r, samarbetar med dem och lyssnar till vad de har att säga. Inte enbart för grannarnas utan främst för Finland och finländarn­as egen skull.

Vårt medlemskap i EU kan aldrig stå i konflikt med vår självständ­iga strävan att upprätthål­la goda och förtroende­fulla relationer till våra grannlände­r. Givetvis försöker de utrikes- och säkerhetsp­olitiska ansvariga – med brösttoner ur djupet – berätta för oss vanliga medborgare att vår medverkan i USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland samt vårt deltagande i alla militära övningar som USA och Nato anordnar vid Östersjön inte skadar våra grannlands­relationer.

Så kan det för all del vara då det går lugnt och städat till, men då det börjar osa i knutarna förändras situatione­n. Ett land som ägnar sig åt spel under täcket med revanschis­tiska strävanden, framstår på momangen som en säkerhetsr­isk. Då generalern­a tar över, är det alldeles för sent att bjuda FSB på karameller. HERBERT WALTHER Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland