Hufvudstadsbladet

En formidabel roman

Det är inte svårt att förstå varför Laura Lindstedts roman Oneiron belönades med Finlandiap­riset när den utkom på finska 2015, eller att den därefter utgetts i en rad andra länder. Det här är en roman som det är omöjligt att inte låta sig imponeras av.

- CLAUS ELHOLM ANDERSEN kultur@ksfmedia.fi

ROMAN ●●Laura Lindstedt: Oneiron. En fantasi om sekunderna efter döden Översättar­e Camilla Frostell Norstedts 2017

■■Laura Lindstedts Oneiron■är■en■roman■med■ett■djup■som■vittnar■om■att■ författare­n■är■särdeles■beläst,■men■ som■också■fångar■in■läsaren■från■första■början.

Den■förtjänar■därför■fullt■ut■sin■ nominering■till■Nordiska■rådets■litteratur­pris.■Det■är■kanske■inte■helt■ fel■ att■ se■ Lindstedts■ Oneiron■ –■ i■ stark■konkurrens■med■norska■Vigdis Hjorths Arv og miljø – som■en■av■ förhandsfa­voriterna.■

Möts i dödsögonbl­icket

Grundkonst­ruktionen■ i■ Oneiron■ är■ganska■enkel:■Sju■kvinnor■möts■ i■dödsögonbl­icket■i■ett■slags■övergångss­tadium■från■liv■till■död.■Där■ börjar■de■berätta■var■sin■historia■ innan■de■var■för■sig■försvinner■ut■i■ intet.■Medan■vi■tar■del■av■deras■berättelse­r,■och■särskilt■omständigh­eterna■kring■deras■död,■upptäcker■vi■ att■flera■av■dem■hör■ihop■mera■än■vi■ först■förstått.■

Att■en■grupp■tillfällig­t■sammanförd­a■människor■börjar■berätta■historier■för■varandra■är■ett■grepp■bekant■alltsedan■Boccaccios Decamerone.■Dessutom■finns■genom■hela■romanen■små■direkta■eller■indirekta■ hälsningar■till■en■räcka■av■världslitt­eraturens■stora■namn.■Tydligast■är■ inspiratio­nen■från■Marguerite Duras■och■Virginia Woolf,■men■också■ Aleksis Kivi spelar■en■viss■roll,■genom■valet■av■sju■kvinnor■som■centralges­talter■i■något■som■blir■ett■slags■ kvinnlig■hälsning■till■Sju bröder.

De■många■bytena■mellan■genrer■ och■berättarrö­ster■leder■tankarna■ till■James Joyces Ulysses,■där■Mollys■ slutmonolo­g■i■Oneiron■får■sin■motsvarigh­et■i■en■lång■föreläsnin­g■av■en■ av■de■sju■kvinnorna,■om■sambandet■ mellan■anorexi■och■att■vara■judinna.

Anorexi, kvinnlighe­t, judiskhet

Shlomith,■den■judiska■performanc­ekonstnäre­n■från■New■York■som■i■ hela■sitt■liv■lidit■av■anorexi,■levererar■ föreläsnin­gen.■Den■utgör■helt■enkelt■ romanens■klimax■–■och■förtjänar■att■ läsas■också■oberoende■av■resten■av■ boken.■Shlomith■är■det■närmaste■vi■ kan■kalla■en■huvudperso­n■i■Oneiron,■emedan■hon■ges■mest■utrymme.■Hon■dör■strax■efter■sitt■kraftfulla■föredrag,■61■år■gammal■och■med■ en■vikt■på■bara■28■kilo.

Shlomiths■anorexi■sätter■fokus■på■ vår■uppfattnin­g■om■och■kraven■på■ kvinnokrop­pen■i■västvärlde­n.■Men■ att■hon■får■mera■utrymme■än■de■andra■handlar■inte■bara■om■hennes■ anorexi.■Hon■har■också■ordet■i■sin■ makt■för■att■hennes■modersmål■är■ engelska■–■det■språk■som■kvinnorna■först■kommunicer­ar■på.■Det■här■ sätter■fokus■på■hur■goda■kunskaper■ i■engelska■innebär■en■privilegie­rad■ position■och■bidrar■till■att■förtrycka■ den■stora■del■av■jordens■befolkning■ som■inte■besitter■dem.

Bokens■sju■kvinnor■kommer■från■ olika■håll■av■världen.■Den■unga■vackra■Maimuna■kommer■från■Senegal■ och■drömmer■om■att■bli■modell,■Rosa■Imaculada■är■en■ensamståen­de■ mor■från■Brasilien■som■nyss■fått■ett■ nytt■hjärta■genom■en■transplant­ation,■och■Nina■från■Frankrike■är■gravid■och■väntar■tvillingar,■medan■hen nes■man■har■en■affär■med■en■annan■ kvinna.■Wlbgis■är■nederländs­kan■ som■dött■i■cancer.■Därtill■har■vi■ryska■Polina■–■alkoholise­rad■bokmal■–■ vars■berättelse■tyvärr■drunknar■lite■i■romanens■helhet,■och■slutligen■ den■österrikis­ka■tonåringen■Ulrike,■ som■anländer■till■stadiet■mellan■liv■ och■död■precis■när■romanen■börjar.

Var■och■en■av■de■sju■ger■en■inblick■i■ vad■det■i■dag■innebär■att■vara■kvinna.■ Det■handlar■om■sexuella■övergrepp,■ ensamhet,■osäkerhet■och■att■aldrig■ känna■sig■god■nog.■Det■här■gör■Oneiron■till,■om■inte■ett■feministis­kt■manifest,■så■i■varje■fall■ett■feministis­kt■hu

vudverk. Med tanke på alla avslöjande­n om sexuella övergrepp och trakasseri­er i medierna under de gångna veckorna, är det tragiskt att tvingas erkänna att några av de teman som tas upp i romanen dessvärre är alldeles för aktuella.

Humor och beräkning

Det kräver överblick, mod och en hög ambitionsn­ivå att kasta sig ut i ett projekt som Oneiron. Lindstedt uppvisar för det mesta också ett berättarmä­ssigt överskott, till exempel i humorn som hela tiden kan skönjas strax under ytan. Såsom i berättaren­s flera sidor långa utredning om vilken god mor Nina skulle ha blivit för sina tvillingar som hon väntade då hon dog. (Vi får senare veta att de överlevde.) Eller som då hon ger sig i kast med en längre introdukti­on till Swedenborg, som Polina börjar läsa och blir fullständi­gt uppslukad av.

I slutet av romanen får man ändå en känsla av att ambitionsn­ivån kanske varit för hög. Här mister den lite av sin trovärdigh­et och kantrar enstaka gånger nästan över i parodi. Dessutom blir berättelse­rna om de sju kvinnorna lite diffusa, så att det emellanåt kan vara svårt att skilja dem åt. Och slutligen verkar utgångspun­kten – sju kvinnor från hela världen sammanförd­a i dödens ögonblick – en liten smula beräknande. Det skapar en underlig obestämdhe­t i en roman där ingenting för tankarna till att det är en nordisk roman man läser. Det här leder tankarna till en ström av liknande internatio­nella bästsäljar­e, där en originell historia utspelar sig i samma kulturella obestämdhe­t. Ett exempel är Markus Zusaks The Book Thief med sitt dödstema, där Döden är själva berättaren.

Det är lätt att vara kritisk, men det råder samtidigt inget tvivel om Laura Lindstedts Oneiron är en formidabel roman på mycket hög nivå. Den har internatio­nella dimensione­r som hos läsaren ger upphov till en rikedom av känslor. Vill man bekanta sig med bara en av Nordiska rådets kandidater i år, är Oneiron alls inget dåligt val.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Laura Lindstedts Oneiron utkom i höst i svensk översättni­ng, och kandiderar för Nordiska rådets litteratur­pris.
FOTO: CATA PORTIN Laura Lindstedts Oneiron utkom i höst i svensk översättni­ng, och kandiderar för Nordiska rådets litteratur­pris.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland