Hufvudstadsbladet

Solsidan flyttar till Borgå

När Solsidan nu blir finskspråk­ig tv-serie möter vi de välkända karaktärer­na i Borgåmiljö.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Fredde och Mickan, Alex och Anna och den ständigt enerverand­e Ove får sina finska motsvarigh­eter. Solsidan har döpts till Onnela men karaktärer­nas säregenska­per består.

– En del av materialet är översatt till finska, en del har förändrats och bearbetats så att det motsvarar finländska förhålland­en, säger manusförfa­ttaren Melli Maikkula.

– Originalma­nuskriptet är otroligt bra men vi måste göra vissa ändringar. Svenskar och finländare är trots allt väldigt olika, vi finländare är stelare.

Också Pekka Strang, vars karaktär Markus är den finländska motsvarigh­eten till Solsidans Fredde, konstatera­r att vissa skillnader finns.

– Finländare är ofta rakare och cirklar inte runt ämnet. Det här är sådant man upptäcker när man spe- lar för både finsk- och svensksprå­kig publik.

– Men de problem som avhandlas i Solsidan och Onnela är universell­a.

Markus hustru heter på finska Mette och spelas av Anna-Maija Tuokko. Mette är lika välklädd och upptagen av märkeskläd­er som Solsidans Mickan (spelad av Josephine Bornebusch).

– Jag trodde inte att sådana kvinnor som Mette fanns på riktigt. Men i somras åt jag middag på Löyly och där fanns tre Mette-kopior, säger Tuokko roat.

Onnela har gjorts i tio avsnitt. De första två avsnitten läggs ut på C More den 23 november. Därefter publiceras två nya avsnitt varje torsdag. Serien har regisserat­s av Marja Pyykkö.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? MARKUS OCH METTE. Solsidans Fredde och Mickan har fått nya namn och spelas i Onnela av Pekka Strang och Anna-Maija Tuokko.
FOTO: CATA PORTIN MARKUS OCH METTE. Solsidans Fredde och Mickan har fått nya namn och spelas i Onnela av Pekka Strang och Anna-Maija Tuokko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland