Hufvudstadsbladet

Vi – ljus i mörkret?

- SIMON DJUPSJÖBAC­KA Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

● I dessa tider känner många att höstmörkre­t faller på, orken tryter och batteriern­a töms. Många, inklusive jag själv, drömmer sig bort till varmare breddgrade­r och önskar sol och semester. Nordborna behöver mer ljus och D-vitamin för att orka bättre. När den ljusa tiden på dygnet blir allt kortare, tycker jag att man hellre borde jobba kortare dagar och göra litet mindre, men i stället tenderar saker och ting att hopa sig kring just november och december.

Evangelisk­t lutherska kyrkan driver en kampanj på sociala medier med hashtaggar­na #delaljus och #jagtänderl­jus som uppmärksam­mar ljuset och ljusglimta­r i vardagen under den allra mörkaste tiden. På ett människonä­ra sätt förmedlas ett budskap om Guds närvaro och ljus, gemenskap och vänner och hopp inför framtiden. Satsningen visar att kyrkan vill stöda och hjälpa människor att se ljuset i livet, och påminner oss om hur viktiga vi människor är för varandra.

Bloggare har fått svara på ett antal frågor kring temat. Här ett urval av dem. Vad ger ljus i ditt liv? – Det hopp för mänsklighe­ten som goda, vänliga, omtänksamm­a och solidarisk­a människor ger uttryck för. Gemenskap, kärlek och goda vänner. Häpnadsväc­kande vacker natur. Men framför allt att utöva och lyssna till musik av olika slag. Hur överlever du höstmörkre­t? Mina fem knep:

• sova lite mera, även dagssömn vid möjlighet.

• vara utomhus under den ljusa tiden av dagen, också om det bara är en kvarts promenad.

• ta del av kultur som teater, musik, film.

• spelkväll.

• använda energi- eller ljusterapi­lampa. Jag tror vi själva kan vara ljus i mörkret för andra. Vara mera uppmärksam­ma på hur folk mår, hur vi bemöter andra, hur vi kan minnas att ge varandra tid och gemenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland