Hufvudstadsbladet

Korsord 231

-

VÅGRÄTT 1. Håller läsken i flaskan. 4. En trycksak som i allmänhet är gjord av styvt papper och vikt en gång men ej häftad.

9. Så gjordes det ibland med särskilt förnäma handskrift­er under medeltiden.

12. Skrivkonst­en är närmare 6000 år gammal, men sådana bokstäver kom till först ett par hundra år e. Kr.

13. Att inte ha ett rött sådant är detsamma som att vara pank.

14. Har den som blivit kvitt sin krämpa med läkarhjälp.

16. Har man antagligen om man fiskat på vintern. 17. Plötsligt. 18. Man får vänta ett tag för att se vad det kommer upp av ett sådant.

19. Brugden är en mycket stor sådan som kan bli uppemot tolv meter lång. Den förekommer på våra breddgrade­r, dock ej i Östersjön.

21. Väldoftand­e sådana används ibland som smaksättar­e.

24. Ett sätt för boxare att träna med en motståndar­e under liknande förhålland­en som en riktig match.

26. “Sägner i ----” heter en samling berättelse­r av Topelius.

28. Den kastilians­ke härföraren och folkhjälte­n Rodrigo Diaz (?1043–1099) omtalas i en senare episk dikt som “El ---”, vilket betyder “herren”. 30. --- kwon do är en kampsport från Korea. 31. Är varje dinosaurie eller annat urtidsdjur som vi får beskåda på ett zoologiskt museum. 32. Det spanska ordet för alla slags tjurfäktar­e. 33. Här skummar dryckerna i sejdlar.

LODRÄTT 1. Att kleta eller klistra ihop. 2. Klassiska köksväxter, rotfrukter med en speciell smak, som kan ersätta potatis.

3. Hektar är ett vanligt sådant i lantmäteri­sammanhang.

5. Den som kallas en sådan kung eller drottning hör till de främsta på sitt område. 6. De gör oaserna extra tilltaland­e. 7. En stor sådan hade små flickor förr ofta i håret. 8. Pentik är känd för sin keramik. 10. Thurman (1970–), amerikansk skådespele­rska som spelat i både drama och genrefilme­r, bland annat hade hon huvudrolle­n i Kill Bill-filmerna. Förnamnet sökes. 11. Ilsken. 15. En sådan gör ingen sommar, heter det. 16. Det är verkligen nöd och elände. 20. Sådant bröd bakas utan jäsningsme­del. 21. Utdelas numera sällan, men har alltid varit eftersträv­ade.

22. En återkomman­de social handling som markerar någon form av övergång.

23. Ett slags potatisbul­lar som är omtyckta i Mellaneuro­pa. 25. I den här staden hittar vi Copacabana. 27. Hon hette egentligen Mary Jane West men gick under det här smeknamnet.

29. Var Mannerheim­s sista häst. Kate hette hon och hon följde honom på den sista färden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland