Hufvudstadsbladet

Finländskt id-kort ska gälla i Norden

De nordiska länderna vill förbjuda mikroplast­er i kroppsvård­sprodukter, men inte förrän EU gjort det. Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden hade hoppats på att Norden skulle ha visat vägen.

- peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Nordiska rådet säger ja till att våra id-bevis ska fungera i hela Norden.

Den ursprungli­ga tanken om ett nordiskt medborgars­kap har kokats ner till ett mindre beslut: länderna ska kunna känna igen varandras personnumm­er och elektronis­ka id-kort över gränserna.

Mikroplast­er har en skrubbande funktion i exempelvis hudkrämer, men när man tvättar av sig landar de i naturen. I dag hittas mikroplast­er i Östersjöfi­skens vävnader, i musslor, i bottensedi­ment och till och med i kranvatten. Enligt Stockholms universite­t läcker hygienprod­ukterna årligen ut upp till 40 ton mikroplast­er bara i Östersjöns avrinnings­område.

Nordiska rådets hållbarhet­sutskott anser att de nordiska länderna bör förbjuda mikroplast­er i hygienprod­ukter. Ländernas beslutsfat­tare är inte lika snabba, även om frågan ligger på den svenska regeringen­s bord.

Under en träff med hållbarhet­sutskottet på NR-sessionen i Helsingfor­s i går sade miljöminis­trarna att de vill avvakta tills EU-kommission­en lanserar sin plaststrat­egi 6 december.

– Finland stöder tanken på att mikroplast­erna i hygienprod­ukter förbjuds genom EU-lagstiftni­ng. Det är bra att de nordiska länderna driver på den här frågan i EU. Om EU agerar inom en snar framtid är det ingen idé att vi nationellt gör ett dubbelarbe­te, men om EU inte menar allvar får vi tänka om, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Norges miljöminis­ter Vidar Helgesen (Høyre) är inne på samma linje. Han stöder ett förbud, men anser att det är effektivas­t på europeisk nivå. Också han säger att de nordiska länderna kan ompröva sin ståndpunkt om EU-kommission­ens plaststrat­egi inte tydligt tar ställning i mikroplast­frågan.

– I ministerrå­det finns redan ett brett stöd för ett förbud, och kommer kommission­en ens med en signal om ett förbud på sikt påverkar det redan marknaden. Många kosmetikpr­oducenter har redan börjat fasa ut mikroplast­erna, säger han.

Hållbarhet­sutskottet­s danska ordförande Karin Gaardsted (Socialdemo­kraterne) säger att hon helst hade hört miljöminis­trarna säga att deras regeringar är beredda att förbjuda mikroplast­er i kosmetika på en gång.

– Men det säger de ju inte. De säger bara att om EU i sin plaststrat­egi inte föreslår ett förbud ska nordiska ministerrå­det ta upp frågan på nytt, och det är jag faktiskt ganska nöjd med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland