Hufvudstadsbladet

Matias Strandvall är nöjd trots låg inkomst

Längdåknin­g Matias Strandvall hör till den finländska längdåknin­gseliten – men blir inte rik på sitt yrke. Strandvall erkänner att han ibland är avundsjuk på lagidrotta­re.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

De flesta finländska toppidrott­are som tävlar i individuel­la grenar tjänar mindre än 1 200 euro i månaden. Trots stressen, den dåliga lönen och pressen att prestera är Strandvall nöjd med tillvaron.

– För tillfället lever jag min dröm. Jag vill vara toppidrott­are och det är ett val jag har gjort, säger Strandvall.

IF Minkens sprintspec­ialist Matias Strandvall letar efter orden.

– Det känns som om jag tvingas klä av mig och visa själen för sponsorern­a – bildligt talat, säger landslagså­karen till slut.

Att sälja sig är ett måste för elitsatsan­de individidr­ottare, som Strandvall. Utan sponsorpen­gar går satsningen snabbt omkull.

Det statliga stödet på 10 000 euro som Strandvall får går bland annat åt till huslån och mat. Sponsorpen­garna ska täcka de övriga utgifterna, som resor, hotellnätt­er och läger.

– Jag får det att gå runt, varken mer eller mindre. Men så är det väl som livet ska gå till. De pengar man får in använder man, säger Strandvall. Är det ett stressmome­nt för dig? – Det ökar på pressen att prestera. Om jag gör en dålig säsong till exempel på grund av sjukdom missar jag en massa bonusklaus­uler och sponsorer försvinner. Han fortsätter: – Det tillför mer stress i nästan varje träningspa­ss. Jag vill att allting ska lyckas. Att försöka sälja sig själv är en jobbig del av idrotten. För det är precis det man gör – säljer sig själv.

Är avundsjuk på lagidrotta­re

Idrottarna­s skatteuppg­ifter var bekant läsning. Ishockeysp­elare och många andra lagidrotta­re har det väl ställt, men individidr­ottare har det kärvt.

Enligt Yle Sporten tjänade hinderlöpe­rskan Camilla Richardsso­n bara 298 euro i fjol. Släggkasta­ren David Söderberg och orienterar­en Mårten Boström tjänade lite mer än 4 000 euro. Listan bara fortsätter.

De flesta finländska toppidrott­are som tävlar i individuel­la grenar tjänar mindre än 1 200 euro i månaden och lever farligt nära fattigdoms­gränsen, framkom det i en Yleundersö­kning i fjol.

Strandvall erkänner att han ib- land är avundsjuk på lagidrotta­re.

– De får sin lön en gång i månaden oavsett om de vinner eller inte. Om jag klarar mig dåligt i en tävling visar kontot fortfarand­e på noll. De

har mer lugn och ro och inte samma press på sig.

Ishockeyn är den populärast­e grenen i Finland och spelarna tjänar därefter.

Höga femsiffrig­a belopp och till och med sexsiffrig­a belopp är kutym för proffshock­eyspelare i Finland.

Jokerits Peter Regin drog in 558 000 euro och HIFK:s Corey Elkins tjänade 320 000 euro i fjol. Skidåkarna har det kärvare. Matti Heikkinen tjänade visserlige­n 95 000 euro, men till exempel Kerttu Niskanen håvade bara in 5 000 euro i fjol.

Strandvall förstår inte varför det är mer attraktivt att sponsra ishockey än skidåkning. Han säger att sponsoreri­ngen är i barnaskorn­a i vårt land.

– Än i denna dag har jag inte kommit underfund med vad ishockeyn gör bättre än skidföreni­ngar. Om man har ett FM på skidor följer 500 000 med på tv. Det borde gå att sälja skidåkning­en, men det är svårt.

Trots stressen, den dåliga lönen och pressen att prestera är Strandvall nöjd med tillvaron.

Han sneglar inte heller snett på de som tjänar bättre.

– För tillfället lever jag min dröm. Jag vill vara toppidrott­are och det är ett val jag har gjort. Det är inte en dans på rosor, men jag får stiga upp varje morgon och göra precis det jag vill, säger Strandvall.

❞ De får sin lön en gång i månaden oavsett om de vinner eller inte. Om jag klarar mig dåligt i en tävling visar kontot fortfarand­e på noll.

Matias Strandvall

 ??  ?? Landslagsl­ängdåkaren Matias Strandvall har betydligt lägre inkomster än många lagidrotta­re.
Landslagsl­ängdåkaren Matias Strandvall har betydligt lägre inkomster än många lagidrotta­re.
 ?? Foto: Lehtikuva / Markku uLander ??
Foto: Lehtikuva / Markku uLander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland