Hufvudstadsbladet

Soppa värmer i höstrusket

Varmt och gott, enkelt och billigt – soppa är underskatt­ad som måltid. Med tillbehör som nybakat bröd eller ett fyllt tortillabr­öd blir man garanterat mätt.

- BITTE E:SON FORSBERG/TT KERSTIN SVENSSON/TT

Soppa är perfekt som middag under kalla höstkvälla­r – enkelt och billigt att laga och snabbt att värma upp nästa dag. Duka fram en minestrone­soppa med rester ur kylskåpet eller koka en slät batatsoppa med kokos. Till soppan passar hembakt brytbröd eller stekta fyllda tortillabr­öd.

Vissa säger att soppa inte är riktig mat. Då har de inte smakat på en matig minestrone­soppa med massor av grönsaker, pasta och bönor. Servera gärna med bröd, som brytbröd – både vackert och gott.

Orkar man inte baka kan man lägga samman två tortillabr­öd med massor av ost emellan, eller skinka och lite örter, eller sambal oelek. Stek på medelvärme ett par minuter på var sida och skär upp i snibbar. Ett perfekt sopptillbe­hör.

Kylskåpsre­nsare

Soppa är också en perfekt kylskåpsre­nsare. Den går att fylla med rotsaker, grönsaker, lök, bacon eller någon överbliven kryddig korv som ligger kvar. Späd soppan med så mycket vatten som önskas, eller bara lite om man vill ha den väldigt matig. En skvätt grädde gör den len i smaken.

Mixad sötpotatis­soppa är en helt annan variant, len med en spännande smak av kokos. Smaka noga av med citronsaft för att bryta det söta. Och ibland är det en liten gnutta salt som saknas för att alla smaker ska framhävas. Lägg gärna lite extra tid på avsmakning­en.

Soppa är dessutom enkelt att laga till många, bara man har en tillräckli­gt stor gryta. Kanske dags att ta fram syltgrytan och bjuda på en riktig soppmiddag. Kan också vara trevligt att göra två helt olika soppor. Det är dessutom enkel och billig mat som smidigt går att värma om man får lite över. För slänga bort mat vill vi inte göra.

Strimla baconet och fräs det i olja i en stor gryta tills det börjar bli brynt.

Skala och hacka den röda löken. Skölj, ansa och skiva purjolöken i 1 centimeter breda bitar. Skala och hacka vitlöken. Skala och strimla morötterna. Dela squashen på längden och skiva den.

Lägg ned all lök, morötter och squash i grytan. Fräs i 5 minuter, rör om då och då. Häll i tomater med spad, vatten, buljongtär­ningar, oregano och lagerblad. Koka upp och småkoka i 5 minuter.

Bryt spagettin i bitar och lägg ned i soppan. Koka i 8 minuter till. Skölj av bönorna och lägg ned dem i soppan tillsamman­s med spenat. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs sötpotatis, lök, vitlök och chilifrukt så de blir blanka och smidiga utan att de får färg.

Späd med vatten, utrörd kokosmjölk samt buljongtär­ning och låt koka samman i cirka 20 minuter. Potatisen ska vara mjuk, känn med sticka.

Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer och koka upp på nytt. Om det behövs: späd ut med lite mer vatten. Smaka av med citronsaft, citronskal, salt och peppar.

Rosta mandelspån och pumpakärno­r i en torr stekpanna. Vid serveringe­n: garnera med en klick crème fraiche, rostade pumpafrön och mandelspån. Servera gärna med rotfruktsc­hips.

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ??
FOTO: BOSSE NILSSON
 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? TöM KYLSKåPET. Minestrone­soppa är en mättande soppa med massor av grönsaker, pasta och bönor.
FOTO: BOSSE NILSSON TöM KYLSKåPET. Minestrone­soppa är en mättande soppa med massor av grönsaker, pasta och bönor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland