Hufvudstadsbladet

Kari Stadigh ligger stadigt i toppen

Det är inte längre de stora börsbolage­ns direktörer som har de största beskattnin­gsbara inkomstern­a i landet. Sampos vd Kari Stadigh var i fjol än en gång den börsbolags­direktör som tjänade mest i Finland, han finns på plats 25. På plats nummer två bland

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Börsbolags­direktörer­nas inkomstökn­ingar mellan 2015 och 2016 var moderatare än ett år tidigare, en del direktörer hade till och med mindre inkomster än 2015. De stora löneökning­arna mellan 2014 och 2015 förklarade­s av att börskurser­na då steg förhålland­evis mycket. En del av direktörer­nas löner och belöningar är bundna till det egna företagets börskurs.

Kari Stadigh hörde till dem vars inkomster sjönk i fjol. Trots det var han ändå den som tjänade mest då förvärvs- och kapitalink­omsterna räknas ihop. Stadighs inkomster i fjol var 6,252 miljoner euro, mot 6,526 ett år tidigare. Med den summan placerar sig Stadigh på plats 25 i den totala inkomsttop­pen.

Snäppet under, på plats 26, finns Metsä-Groups Kari Jordan som inför sin föreståend­e pension i fjol tjänade 5,874 miljoner euro att jämföra med 4,477 året innan. Rejält mera än ett år tidigare tjänade också trean bland börsdirekt­örer, Kones Henrik Ehrnrooth som i fjol skattade för 5,213 miljoner euro mot 4,675 ett år tidigare.

Pesonen klättrade

Den största procentuel­la uppgången står UPM-Kymmenes vd Jussi Pesonen för. Han slutar fyra bland direktörer­na i år med en inkomst på 5,169 miljoner euro. År 2015 skattade han för 2,863 miljoner.

Jorma Ollila, tidigare koncernche­f på Nokia har oberoende av uppdrag länge funnits i skattetopp­en. I år finns han på plats 133 totalt med en inkomst på 2,487 miljoner euro. Nokias nuvarande vd Rajeev Suri återfinns något högre på listan, med 2,666 miljoner hittas han på plats 119. Ännu högre återfinns tidigare Nokia-direktören Timo Ihamuotila med en fjolårsink­omst på 3,76 miljoner.

Av de direktörer som 2015 tjänade mest saknas nu Keskos tidigare koncernche­f Matti Halmesmäki och SSH Communicat­ions Tatu Ylönen från listan på de 1 000 som tjänade mest i fjol. Halmesmäki är en av de pensionera­de direktörer som skrivit sig i Portugal och därmed inte betalar skatt i Finland.

Fortums vd Pekka Lundmark hade i fjol en inkomst på 2,333 miljoner euro, medan Nestes Matti Lievonen tjänade 1,883 miljoner. Cargotecs Mika Vehviläine­n som i fjol var sexa på börsdirekt­örernas lista tjänade i fjol 1,692 miljoner euro, mot 2,539 året innan.

Om Stadigh toppar listan så tjänar en annan finanskonc­erns chef betydligt mindre. OP-gruppens vd Reijo Karhinen återfinns på plats 299 totalt med en beskattnin­gsbar fjolårsink­omst på 1,523 miljoner euro.

 ?? / ANNI REENPÄÄ
/ JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA ?? HENRIK EHRNROOTH.
/ ANNI REENPÄÄ / JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA HENRIK EHRNROOTH.
 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA ?? KARI HENRIK STADIGH.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA KARI HENRIK STADIGH.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ?? KARI JORDAN.
FOTO: LEHTIKUVA / KARI JORDAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland