Hufvudstadsbladet

Tanken på en tunnel kostar tiotals miljoner

Trafik Centrumtun­neln är en kittlande tanke som Samlingspa­rtiet inte vill släppa. Tunnelrese­rveringen är mycket dyr, enligt stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Planeringe­n av centrumtun­neln stoppades för snart tio år sedan då Helsingfor­spolitiker­na sade nej, den är för dyr. Byggkostna­derna uppskattad­es vara kring en halv miljard. Nu är den siffran minst 800 miljoner euro, kanske 1 miljard. Det är frågan om ett massivt byggprojek­t som förutsätte­r reserverin­gar i stadens planer.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) blåste ordentligt liv i tunneldisk­ussionen i augusti när han presentera­de den nya ekonomipla­nen.

Centrumtun­neln är en framtida möjlighet men reserverin­garna, som i praktiken betyder att tunneln måste beaktas alltid när det byggs något i anslutning till eller i närheten av den tänkta tunneln, är väldigt dyra. Hur dyra framgår av den skiss som stadens planerare gjort i Hagnässtra­nden och Sörnäs.

– Om området byggs om före centrumtun­neln blir det nödvändigt med förebyggan­de arbeten som kostar runt 35 miljoner euro, heter det i ett förslag till utlåtande som stadsmiljö­nämnden diskuterad­e på tisdagen.

Liknande förebyggan­de åtgärder har redan vidtagits i samband med byggandet av centrumbib­lioteket i Tölöviken – kostnad 2 miljoner euro.

Den föregående nämnden hann ge ett utlåtande om centrumtun­neln. Enligt nämnden är det viktigt att staden bereder sig på framtiden, även en centrumtun­nel. Politiskt är frågan knepig.

Åtminstone Samlingspa­rtiet vill utreda tunneln. De gröna, som är näst störst i stadsfullm­äktige, tvekar. Gruppordfö­rande Otso Kivekäs har sagt till Yle att visst, alltid kan man utreda en tunnel.

– Men då går tjänstemän­nens arbetstid till spillo och andra projekt försenas då samma tunnel som redan tidigare har utretts och anses oändamålse­nlig utreds på nytt.

Centrumtun­neln motiveras med trafikprog­noser som visar att staden växer och att också mängden bilar ökar trots att kollektivt­rafiken byggs ut.

Stadsmiljö­nämnden fortsätter debatten om kostnadern­a för tunnelrese­rveringen på mötet nästa vecka.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? STARKT MOTSTåND. I maj 2006 gick stadsborna ut för att demonstrer­a mot planerna på en centrumtun­nel. Något senare skrinlades förslaget, men nu är det på tapeten igen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST STARKT MOTSTåND. I maj 2006 gick stadsborna ut för att demonstrer­a mot planerna på en centrumtun­nel. Något senare skrinlades förslaget, men nu är det på tapeten igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland