Hufvudstadsbladet

Centralasi­en den nya skådeplats­en för islamistis­k radikalism

Saifullo Saipov, som misstänks för att ha mördat åtta människor i New York, är från Uzbekistan. Flera personer som i väst har gripits eller dömts för terrorism under de senaste åren har en liknande bakgrund.

-

MOSKVA Akbarzjon Dzjalilov. Rakhmat Akilov. Saifullo Saipov.

Alla tre har begått terrordåd. De har beröringsp­unkter till staden Osj, som ligger i Kirgizista­n när uzbekiska gränsen, och de är uzbeker.

Dzjalilov, som sprängde sig själv i luften i Sankt Petersburg­s tunnelbana i april 2016, var född i Osj. Akilov, som begick terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm är från Tasjkent men hade låtit sig inspireras av IS-predikante­n Abu Saloh – som är från Osj. Saifullo Saipov är också född i Tasjkent och har ett stort nätverk av vänner från Osj på Facebook.

Uppgiften om Saipovs kopplingar till Osj kommer från Ruslan Leviev, en rysk bloggare vars specialite­t är att forska i öppna källor på nätet. Han har gjort flera avslöjande­n om bland annat ryska arméns närvaro i Ukraina och leder det lilla undersökan­de medborgarn­ätverket Conflict Intelligen­ce Team.

Enligt den ryska oberoende sajten Republics undersökni­ngar har Saipov bott i Uzgen i Kirgizista­n, i närheten av Osj alldeles invid gränsen till Uzbekistan. Han ska enligt denna artikel även ha bott en kortare period i ryska Vologda. Den här informatio­nen har inte bekräftats av myndighete­rna.

Uzbekistan har officiellt erbjudit USA all tänkbar hjälp i utredninge­n. Det hade de knappast gjort om det inte stämmer att Saipov är uzbekisk medborgare.

Den kirgiziska staden Osj har blivit en av IS:s viktigaste baser när det gäller att rekrytera soldater från det forna Sovjetunio­nen. Jag besökte den nyligen tillsamman­s med fotografen Roger Turesson. Vi träffade förtvivlad­e anhöriga till kvinnor som har lurats till Syrien och imamer som kämpar mot radikalise­ringen bland unga. I denna gröna, lummiga stad sina vackra gamla moskéer och ett av Centralasi­ens bästa kök

pågår en systematis­k rekryterin­g av jihadister, som inte verkar mattas av trots att IS i praktiken har förlorat kriget i Syrien.

Också Kirgizista­n

Experterna tror att en viktig orsak kan vara etnisk diskrimine­ring av uzbeker. Osj är av tradition en stad där uzbekerna har varit i majoritet, men kirgizisk inflyttnin­g under sovjettide­n har gjort dem till en minoritet. Under inbördeskr­iget i Osj 2010 var de flesta av offren uzbeker. I dag stängs den ena uzbekiska skolan i Osj efter den andra, samtidigt som det finns ytterst få uzbeker inom polisväsen­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland