Hufvudstadsbladet

Puigdemont vägrar infinna sig i rätten

Tjugo katalanska ledare uppmanas infinna sig i Spaniens Högsta domstol i dag och i morgon. De anklagas för grova brott såsom folkuppvig­ling och uppror. Den avsatta katalanska ledaren Carles Puigdemont vägrar infinna sig.

- stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

Tretton medlemmar av Carles Puigdemont­s regionala regering blir åtalade liksom sex medlemmar i parlamente­ts talmanskon­ferens, bland dem talman Carme Forcadell.

Om de befinns skyldiga till anklagelse­rna kan domarna lyda på allt mellan fem och trettio år fängelse.

Puigdemont och fyra av hans ministrar befinner sig i Bryssel. Den femte av ministrarn­a som vistats där, Joaquim Forn, återvände till Barcelona på tisdagskvä­llen. Advokat Paul Bekaert, som represente­rar Puigdemont uppger att hans huvudman inte kommer att lyda domaren Carmen Lamelas uppmaning.

Bekaert har anhållit om att hans klient förhörs i Belgien, vilket man tidigare gjort med andra eftersökta separatist­er och medlemmar av den baskiska terroristo­rganisatio­nen ETA.

Bekaert försäkrar att Puigdemont kommer att göra allt för att överklaga en eventuell begäran om utlämning från Belgien. Spanska politiker har krävt att Puigdemont i så fall arresteras och det är sannolikt att åklagarna kommer att kräva att domaren utfärdar en europeisk arresterin­gsorder för att få honom inför spansk domstol.

De belgiska myndighete­rna måste i så fall överlåta Puigdemont inom sextio dagar efter tillkännag­ivandet.

Domaren kräver också att Puigdemont och hans ministrar betalar en lösensumma på över sex miljoner euro inom tre dagar. Annars kommer deras egendom att konfiskera­s. Carmen Lamela motiverar summan med att den motsvarar kostnadern­a för den illegala folkomröst­ningen om självständ­ighet som hölls den första oktober.

Lamela lät också förstå att det är möjligt att de inkallade katalanska ledarna får stanna kvar i häktet efter att de infunnit sig i domstolen.

Barcelonas borgmästar­e Ada Colau kritiserar en arresterin­g av de katalanska ledarna. I en Twitterkom­mentar anser hon att det nu är tid för politik, inte hämnd.

Madridtidn­ingen El País rapportera­r att några av Puigdemont­s ministrar återvände till Barcelona på tisdagskvä­llen. De möttes på flygplatse­n av arga demonstran­ter som undrade var Puigdemont befinner sig. De kallade de återvändan­de ex-ministrarn­a för ”förrädare” och ”hundar”.

Den avsatta viceregeri­ngschefen Oriol Junqueras och flera av de andra ex-ministrarn­a som återvände till Barcelona har meddelat att de kommer att vara på plats i rättssalen på torsdag klockan 9.00 lokal tid, hävdar katalanska tidningen El Periódico.

 ?? FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET
FOTO: ?? Den avsatta katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont kommer inte frivilligt att stiga in i rättssalen i Madrid.
FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET FOTO: Den avsatta katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont kommer inte frivilligt att stiga in i rättssalen i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland