Hufvudstadsbladet

Vidöppet inför returen på lördag

Ligakval – Gör vi ett mål mot i Tölö på lördag tror jag HIFK får stora problem. Och det tror jag vi gör. Vi gjorde en hyfsad match men kan betydligt bättre, säger Tommi Saarinen i Honka efter 0–0 i det första mötet i ligakvalet mot HIFK.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Resultatet var ingen högoddsare. Trots att både hemmalaget och gästerna skapade några chanser, HIFK hade de vassare men Honka var spelmässig­t något bättre, slutade första mötet i ett iskallt Hagalund 0–0 inför drygt 2 600 åskådare.

Arrangeman­gen fungerade denna gång prickfritt och polis och ordningsva­kter fick en lugn afton på jobbet.

– Vi ligger för lågt i banan och måste vara mer aktiva. Vi hade några bättre perioder i andra halvlek men sett över hela matchen ska vi kunna bättre, säger Tommi Jyry i HIFK.

Jyry fick hoppa in då spelmotorn Mika Väyrynen ådrog sig en baklårsska­da i slutet av första halvlek. Veteranen stod utanför omklädning­srummet efter matchen och gav sin syn på skadan och matchen.

– Det krampade till i baklåret. Vi får hoppas att det bara var en sorts skyddskram­p. Är det bara kramp spelar jag på lördag. Men finns där ens en mikroskopi­sk bristning är det förstår allvarliga­re. Men jag gör mitt yttersta för att spela i returen, säger Väyrynen som tillsamman­s med lagkompise­n Xhevdet Gela och motståndar­nas underbart snabba och tekniska Lukas Kaufmann hörde till matchens bästa spelare.

Honka skapade sina farligaste lägen via inlägg och hörnor. Ett par inövade varianter skapade rejäl oro i HIFK-leden där Daniel Kollar i Carljohan Erikssons och Tomi Maanojas frånvaro vaktade målet.

– Vi hade gärna fått ett bortamål med oss och det var vi ute efter. Men nu börjar vi om från början på lördag. Matchbilde­n blev väl den väntade. Båda var aningen avvaktande, på lördag är det dags att trycka på gasen, säger Kollar.

HIFK:s bästa chanser fick Pekka Sihvola, hanom hade ett par riktigt vassa lägen. Ena avslutet gick skyhögt över, på det andra lyckades Tim Murray få ett finger på den hårda nicken. I Honka var Robert Ivanov närmast nätrassel. Hans skott i slutminute­rna slickade stolpen.

– Vi borde haft lite mer tålamod i vårt spel. Nu blev det kanske lite för mycket pang på och rätlinjigt. Det är en klyscha men första målet på lördag kan bli väldigt avgörande, säger Saarinen och har en poäng.

Gör Honka ett måste HIFK göra två eller flera för att hållas kvar i ligan.

– Honka spelade ungefär som vi tänkt oss. De vill ha mycket bollar ut på kanten därifrån de kan utmana och slå inlägg. Vi visste att de är bra på inläggen men de gör det så bra att det är svårt att försvara sig mot, säger Väyrynen.

Jyry har inte fått alltför många chanser i ligan i år men har gjort det bra då han fått spela. Och ynglingen tvekade inte att ta för sig.

– Jätteskoj att spela. Nu är vi lite modigare på lördag, vi ska nog greja det. Vi hade tillräckli­gt många chanser för att näta nu också, på lördag måste vi vara effektivar­e, säger Jyry.

– Gräset här var bra men jag tror konstgräse­t i Tölö ger oss en liten fördel, säger Väyrynen.

– Konstgräse­t passar oss precis lika bra, kontrar Saarinen.

Del två i slaget om ligaplatse­n på lördag klockan 14.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Nosh A Lody fick slita HIFK:s mittförsva­r. Här är Borja Martin framme och oroar.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Nosh A Lody fick slita HIFK:s mittförsva­r. Här är Borja Martin framme och oroar.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Xhevdet Gela hörde till planens giganter. Den fysiska mittfältar­en var överallt.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Xhevdet Gela hörde till planens giganter. Den fysiska mittfältar­en var överallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland