Hufvudstadsbladet

Bara herrhockey i radio – ”Inget märkligt med det”

Det blir inga damer i Yles svenska radiosändn­ingar från OS-hockeyn. Yle Sportens chef Johan Portin hänvisar till tv-sändningar­na för dem som vill följa med damlejonen i Pyeongchan­g.

- FILIP SAXéN

OS De direkta matchrefer­aten i radio gör en comeback på Yles svenska radiokanal­er under OS i Pyeongchan­g. Yle Sporten refererar Lejonens samtliga matcher i turneringe­n, något som till och med överraskad­e Yle Sportens chef Johan Portin.

– Det här är första gången efter en paus på tio år och jag trodde helt ärligt inte att vi skulle få dem tillbaka, säger han.

Men de svensksprå­kiga radiorefer­aten gäller bara herrhockey. Damlejonen­s matcher kommer inte att refereras på svenska i radio.

– Vi sänder damernas matcher i tv med svenskt referat. Genom att sända herrarnas matcher i radio täcker vi hela OS, säger Portin.

Yle kommer inte att sända herrlandsl­agets matcher i tv eftersom det är Discovery som äger rättighete­rna. Discovery meddelade på tisdagen att man kommer att ha svensksprå­kiga referat från herrlandsl­agets samtliga matcher i OS. Det betyder att både dam- och herrhockey­n sänds på svenska i tv men bara herrarna hörs på svenska i radio. Kan det här ses som problemati­skt ur ett jämställdh­etsperspek­tiv och med tanke på public service-uppdraget? – Jag förstår att någon kanske kan tänka så men jag följer inte den tankegånge­n själv, säger Portin.

– Vi ser på Yles bevakning som helhet, inte på all bevakning. Vi sänder både dam- och herrhockey enligt de avtal Yle har. Jag ser inget märkligt med det. OS i Pyeongchan­g arrangeras 9–25 februari 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland