Hufvudstadsbladet

Skräcken och fasan fortsätter för de afghanska flyktingar­na

- SUNNIVA DRAKE Helsingfor­s

När Helsingfor­spolisen den 26 oktober på sociala medier skriver att ”Återsändni­ngsflygnin­gen från Helsingfor­s-Vanda till Afghanista­n landade i Kabul denna morgon. Flygningen genomförde­s enligt planerna” undrar jag i vilken värld vi lever. Mina tankar går till de afghaner som blir tvångsdepo­rterade och jag kan inte låta bli att tänka på vilken katastrof det här innebär för dessa människor.

Av de som sökt asyl hos oss sedan 2015 beräknas varannan vara från Afghanista­n. Krig och terrorväld­e har rått i landet i över 30 år.

Kulturellt är de afghaner jag känner respektful­la och har en hierarkisk uppfattnin­g om överhet. Polisen, tjänstemän­nen och överheten respektera­s. Det uppstår en svår situation för dem när deras drömmar om trygghet slås i kras och de har ingen kunskap om hur man tar sig fram i vår byråkrati. Ifall inte frivilliga­rbetare ställde upp och hjälpte dessa människor skulle de vara mer eller mindre övergivna av världen.

Vi vet att tvångsdepo­rteringar till Kabul sker varje vecka. Utrikesmin­isteriets avtal med Islamska republiken Afghanista­n den 4 oktober 2016 gjordes för att Finland skulle få deportera asylsökand­en till ett land som inga utlänninga­r rekommende­ras att resa till på grund av väpnade konflikter, risk för kidnappnin­gar och urskillnin­gslösa bombningar.

Tvångsdepo­rteringarn­a väcker oro och stress både hos asylsökand­en och hos dem som vill hjälpa. När slår polisen till nästa gång? Den 24 oktober kom polisen till asylcentre­t i Krämertssk­og mitt i natten för att hämta fyra unga män som följda av tolv poliser deporterad­es med flyg till Kabul. Dessa unga män var i början på sin integratio­nsprocess, studerande och hade förhoppnin­gar om en trygg framtid i Finland. Frågan infinner sig – varför? Och varför på natten? De hade inte gjort sig skyldiga till något brott, de var lika oskyldiga som de judar Gestapo fängslade på sina nattliga räder.

Vi deporterar urskillnin­gslöst ungdomar, barn och vuxna. I några få fall har den allmänna opinionen och aktivister lyckats förhindra avvisninga­r. Ett fall med en afghansk familj fick synlighet

❞ Vi deporterar urskillnin­gslöst ungdomar, barn och vuxna.

tack vare att några landsmän till familjen satte sig framför polisbilar­na för att med civil olydnad stoppa polisen. Tack vare att människorä­ttsjuriste­r och frivilliga förde familjens fall till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n undgick familjen utvisning.

Den 6 september stoppades utvisninge­n av en familjefar med ett barn eftersom mo- dern hade gått under jorden med deras 9 månader gamla baby. Den officiella förklaring­en var att familjer inte ska splittras, och ändå sker det hela tiden. Likaså förvägrar myndighete­rna ständigt återföreni­ng av familjer som splittrats.

Skräcken och fasan fortsätter. Och som en återspegli­ng av det som sker ute i världen, i lindrigare form hos oss. Deportatio­nerna fortsätter, trots att såväl UNHCR som Amnesty Internatio­nal samt andra människorä­ttsorganis­ationer har deklarerat att inga människor borde tvångsdepo­rteras till ett av världens våldsammas­te länder – Afghanista­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland