Hufvudstadsbladet

Operativsy­stem är inte huggna i sten

- GUNNAR HöGNäS Åbo

Jag gillar liknelser. Ibland brukar jag jämföra Apples manicker jämte operativsy­stem med Nordkorea; bägge försöker hålla sina världar intakta, utan kommunikat­ion över gränser.

Men trots att man uppnår önskad affekt med liknelser är det förstås inte sagt att fiktion överensstä­mmer med verklighet. Det bevisar Paul Lillranks I dag-kolumn Operativsy­stem och kulturella appar (HBL 26.10).

Den här gången filosofera­r Lillrank kring multikultu­ralism genom att med ironisk negation tala om ”den tråkiga monokultur­ella nationalis­men” (som för honom represente­rar det bättre alternativ­et). I tidigare I dag-kolumner har han stångats med begrepp som ”snällism”, ”banal godhet”, ”kulturväns­ter”. – Själv tycker jag för övrigt att Lillrank absolut hör hemma (trots att vissa torgfört motsatsen) i HBL:s mångkultur­ella utbud av kolumniste­r. Han är underhålla­nde lustig i sitt tänk utanför den produktion­sekonomisk­a boxen vid Aalto-universite­tet (och det har sin poäng att skattebeta­lare emellanåt i helbild får se figurer vars anställnin­g de möjliggör).

Lillrank hävdar att ”den djupare antropolog­iska definition­en säger att kultur är operativsy­stem som definierar värdegrund och moral” (undrar vilken skrift som ger det budet). Han slår vidare fast att välfärdsst­ater har utvecklats ”endast i monokultur­ella nationssta­ter”, där värdegrund­en är densamma.

Snabbläst kan Lillranks jämförelse tänkas fiffig. Men vid närmare eftertanke ser man att också den är en i raden av Lillranks käpphästar som han sadlar för att på något sätt lyckas rida sina förutfatta­de meningar över mållinjen. Meningen med operativsy­stem är i själva verket att de skall kommunicer­a och komma överens med andra; apparater, operativsy­stem, appar, program av olika slag – möjliggöra den kommunikat­ion ”som definierar”.

Operativsy­stem är inte huggna i sten, de utvecklas, förfinas, uppdateras, byggs ut, byts ut. På samma sätt är det med värdegrund­er. De ”kulturella apparna” påverkar, utvecklar, förändrar dem. Också Lillrank bär på en massa appar (även om han kanske vill dölja dem) som förtäljer att de så kallade monokultur­ella staterna är resultat av påverkan, möten och krockar mellan mångkultur­ella ”appar” och ”operativsy­stem”.

Som Lillrank skriver: ”Det lösa snacket om värdegrund måste få mer skärpa, det kan inte innehålla vad som helst.”

Det stämmer, dels på grund av att värdegrund­er inte kan stå för vad som helst har de under historiens gång fått mera skärpa i kontakt med olika kulturer när och fjärran. Till exempel återfinns en av de passager som också många icke-religiösa gillar i Bibeln, den gyllene regeln (allt vad ni vill att människorn­a skall göra för er, det skall ni också göra för dem) i många religioner och etiska läror – och Bibeln var inte först med att sätta den på pränt.

Martin Luther avskydde på äldre dagar judarna, ville bränna deras synagogor och ”fördriva dem för alltid från detta land”. Orsaken till det var att judarna trots predikan vägrade att övergå till kristendom­en eller för att använda Lillranks begrepp, uppdatera till vårt västerländ­ska ”operativsy­stem”. I dagens läge torde den kristna värdegrund­en se annorlunda ut än på Luthers tid, på grund av inflytande även utifrån.

Och dels är det sant att det lösa snacket om värdegrund måste få mera skärpa, såsom det yttrar sig i Lillranks egna utsagor. Också utan det han avser med mångkultur­alism är vårt land inte en monokultur­ell nationssta­t. Utan att gå in på det här med Finland i olika väderstrec­k, samer, finnar, svenskar etcetera, olika kristna tänkesätt och traditione­r represente­rar redan en Paul Lillrank och en Gunnar Högnäs rätt olika ideologisk­a, politiska kulturer. Jag kan till exempel omöjligt tänka mig att rösta på ett parti som utnyttjat tjänster av sådana som Lillrank och Björn Wahlroos, klyftan i värdegrund­en är för stor. Ändå kan vi trots allt ”leva sida vid sida” (nåja, Wahlroos röstade sig visserlige­n med fötterna över till Sverige och ännu längre bort).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland