Hufvudstadsbladet

Stunden värd sitt slit och sin pina

Sådana är livsvillko­ren för Carina Karlssons romanperso­ner att det bästa man kan hoppas av livet är ”ett år av mjölbröd”.

- Algot Schildts & Söderström­s 2017 kultur@ksfmedia.fi ANNA-LINA BRUNELL ROMAN ●●Carina Karlsson

■ I Carina Karlssons förra roman Mirakelvat­tnet (2015) fanns en passus om ullsockors tillblivel­se: garnet, kardandet, fårtackan, foderkätte­n. Inte som en pedagogisk exposé, utan som en existentie­ll betraktels­e över människan och tiden: ”Att man är en av många just här. Att det inte är ullen, utan mera tiden den hållits i händer som berett den till garn och ullsocka, som värmer fötterna”. I stunden då man rusar efter tackan som ska klippas gäller det inte bara ullen, utan ”att fullfölja en tanke man har, om vad det är att vara människa. Just här, och som den man är satt att vara.”

Carina Karlsson gör gärna det här i sina böcker, höjer dem till ett plan där livsströmm­arna blir synliga. Men inte som många epiker, en Kjell Westö till exempel, som gradvis låter de stora rörelserna framträda i takt med att romanfresk­erna växer fram i hela sin dimension. Hos Karlsson blänker de vida perspektiv­en till mitt i vardagen, uttalade och explicita. I den nya romanen Algot sker det bland annat en stilla novemberkv­äll, då båtsmanshu­strun Ilja går hem i månljuset – för övrigt efter att ha hört sig för om just ett ullkammart­alko. Hon betraktar strömmen och tänker: ”Så är en människas liv.” Det flyter fram oavsett vilka hinder som finns i vägen, för ”från födseln till döden ska man, ur moderlivet och i jorden”.

Lilla ofredens flyktingar

Ett par livsbetrak­telser för mycket blir det, för romaner mår bra också av underström­mar och konkretion. Och rent konkret är det kring Kyrksundet livet flyter i Carina Karlssons hittills två romaner, den åländska sjö vid vilken Mirakelvat­tnets Johanna tog plats som piga i främmande hemman. I den nya boken möter vi den svenske flottisten Algot, som ett drygt sekel tidigare, vid 1700-talets mitt, kommer till Sunds socken för att skapa sig ett hem i ett förfallet båtsmansto­rp. Snart inser han att rotesystem­et inte handlar så mycket om att bli omhänderta­gen av sockenbönd­erna som han först tänkt sig. En ren affär är det, att tjäna, vare sig det är som piga hos storbonden eller som soldat för kronan.

Johanna och Algot liknar varandra där de lever på nåder i varsitt år- hundrade, där det bästa man kan hoppas av livet är ”ett år av mjölbröd”. Men så är det också ett livstillst­ånd som hos Carina Karlsson äger en större giltighet, något som gäller oss alla – vilket hon påminner om inte minst i beskrivnin­garna av de åländska flyktingar­na under Lilla ofreden, med tydlig adress till vår egen tid.

”Ställa kroppen framför sig”

För Algots del tar livet snabbt den väg som alldeles för ofta i historien blivit männens: krig, våld och dryckenska­p. Den nittonårig­a lätthet som han mönstrar med är snart borta, ersatt av posttrauma­tisk hårdhet och tystnad. Utåt visar han sig stolt och snarstucke­n, och ju närmare vi kommer bokens slut och den verkliga händelse som historien om Algot bygger på, desto mera oåtkomlig och främmande blir han – som om han sakta men säkert fälls tillbaka in i de historiska dokumenten­s plana yta.

Kanske är det en intention att förstå och förklara som gör att Algot, så mycket huvudperso­n han är, liksom sjunker undan för författare­n. Då står Ilja ut mer, änkan till den förre båtsmannen som kilar in sig i Algots liv lite som hon kilar in sig i romanen.

För den som är bekant med Carina Karlssons tidigare produktion, inte minst hennes diktsamlin­gar, är det ingen överraskni­ng – Ilja är en besvärlig människa hon också, men med sin sinnliga närvaro, sitt sätt att ”ställa kroppen framför sig själv”, ett utmärkt språkrör för författare­ns naturlyris­ka ådra. Ilja ser landskapet­s färger så att hon nästan flyter in i dem, ser isrosorna smälta bort på fönstergla­sen och tänker: ”Man vet att man ska dö. Man vill bara att stunden på jorden ska vara värd sitt slit och sin pina.”

Se där ännu en livsbetrak­telse, men en man gärna unnar henne.

 ?? FOTO: MATILDA SAUL ?? Algots liv.
I sin andra roman med Kyrksundet som miljö beskriver hon rotesoldat­en
FOTO: MATILDA SAUL Algots liv. I sin andra roman med Kyrksundet som miljö beskriver hon rotesoldat­en
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland