Hufvudstadsbladet

Anna-Kajsa Edström vill förändra bilden av lucia

Den blivande musikalart­isten Anna-Kajsa Edström betonar att det är insidan som räknas i luciarolle­n. – Som en självständ­ig ung kvinna som står upp för det hon tror på kan lucia vara en galjonsfig­ur i #metoo-debatten.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Har du några motionshob­byer? Vad betyder musik för dig? Var finns ditt smultronst­älle? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? Min envishet. Ser man ut som jag har man som barn ofta fått höra att man inte passar som lucia. Jag är inte blond eller blåögd. Men jag vill bevisa att insidan är viktigast. Om du är en omtänksam person borde utseendet inte vara något problem när du träffar människor.

Skådespela­ren Jennifer Lawrence är en av dem. Hon visar att man kan gå emot ett ideal och ändå vara bra. Astrid Lindgren är en annan. Och så min farfar, som gick bort i somras. Han tog många gånger fajten för det som är rätt.

Att se när andra upptäcker att de är vackra nog, duktiga nog, eller klarar av någonting de inte trodde om sig själva. Det är fantastisk­t om jag på något sätt kan bidra till det.

I somras jobbade jag på ett kafé i Jakobstad då en ellärare på yrkesskola­n Optima kom in och frågade om det var jag som var Optimas lucia 2012, och om jag fortfarand­e höll på med musik. När jag svarade jo blev han väldigt glad, luciatåget hade berört honom djupt. Jag tänkte på hur roligt det var att han fortfarand­e kände sig berörd, fast det var så länge sedan. Hur förbereder du dig på att möta människor i väldigt olika livssituat­ioner? Man måste se människan precis som den är, barn, äldre, sjuka. Anpassa sig till situatione­n.

På grund av mina studier har jag danslektio­ner fem gånger i veckan plus egen träning. Det sägs ofta att lucia ska sprida ljus i mörkret – finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? Till exempel i #metoo-debatten kan lucia vara en galjonsfig­ur. Hon var en ung kvinna som stod för sina åsikter, fastän folk tryckte ner henne. Kanske är det den mansdomine­rade världen som är mörkret för tillfället,

att inte bli tagen på allvar som kvinna? Lucia kan göra en insats här, om man ser henne som den självständ­iga unga kvinnan som står för det hon anser är rätt.

Jag är uppvuxen i ett hem där U2 ekade i högtalarna i stort sett varje morgon när vi skulle till dagis. Musik berör på djupet – en bild kan vara jättevacke­r och en text jättefin, men om man sätter musik till kan det bli magi. Vad ska man absolut inte göra som lucia? Lucia ska inte se någon skillnad på människor utifrån var de är ekonomiskt, psykiskt och så vidare. Om du vinner en miljon på lotto, vad gör du med pengarna? Betalar huslånet för mina föräldrar. Sedan skulle jag åka till Colombia och donera pengar till barnhem, för jag är själv adopterad därifrån. Jag var bara tre månader då, men det känns som att Colombia är en del av mig. Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga? Författare­n J. K. Rowling. Vad jag förstått hade hon det väldigt svårt innan hon lyckades. Jag skulle fråga: hur orkade du när allt gick dig emot?

I mitt barndomshe­m, ute i skogen tillsamman­s med min hund. Vad gör du om tio år? Med lite tur är jag lyckligt gift och arbetar på någon scen i Norden, eller med något annat som gör mig tacksam varje dag.

 ?? Foto: LeiF WeckströM ?? Anna-Kajsa Edström skulle vilja donera pengar till barnhem i Colombia, landet där hon själv är född.
Foto: LeiF WeckströM Anna-Kajsa Edström skulle vilja donera pengar till barnhem i Colombia, landet där hon själv är född.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland