Hufvudstadsbladet

Stjärnor i Björneborg

- PETTO

Det mörknar över det platta Satakuntal­andskapet. Stjärnorna brinner tyst som förr när jag är på väg hem från Björneborg­s svenska samskolas 125 års jubileumsf­est. Vi var många forna elever och en del av oss kom kanske för att leta upp gamla skolkamrat­er och se vad det blivit av dem som en gång stod oss nära.

Under jubileumsf­esten möttes efterkrigs­tidens generation av dagens strålande stjärnor till elever som vred på historiens kalejdosko­p i teater, dans, körsång och instrument­almusik. Det jag minns bäst av det lysande rektorstal­et är Brian Littrell-citatet: Sikta mot månen. Även om du missar, så landar du bland stjärnorna.

I skolan på den svenska språkön har många blivande stjärnor tänts. Några av de kändaste i dag är sångaren Danny och Peter Vesterback­a, nyckelpers­onen inom bolaget Rovio. Inte att förglömma ishockeyst­järnorna.

Dagen efter festen flanerar jag bland höstglödsl­öv längs esplanader­na som korsar varandra. Råkorna flockar sig i träden och kraxar djupt och raspigt. Stadsplane­n i rutmönster är som den varit och gamla trähus blandas med ståtligare stenhus, pietetsful­lt renoverade. När jag går under de praktfulla lindarna råkar jag på några statyer av de Björneborg­sbor som landat bland stjärnorna. President Risto Ryti har gått i skola i här. Konstnären Akseli GallenKall­ela, född i Björneborg, står med palett i beråd att måla konstverke­t Ad Astra, mot stjärnorna?

Framför Rådhuset med det ståtliga tornet finns pianisten och tonsättare­n Selim Palmgrens byst. Snett bakom Nordens Chopin gömmer sig Björneborg­s teaters gula empirefasa­d, en viktig del av Palmgrens barndomsmi­ljö och min. Jag, inget musikalisk­t underbarn, lärde mig här grunderna i pianospel och knagglade mig också igenom Palmgrens melodiska Stjärnorna tindra.

Parken för uppåt i en svag lutning. Jag fotar björnstaty­n och går ner mot de stilrena strandmaga­sinen som vetter mot Kumo älv. Pilarna framför Bomullsfab­rikens strama tegelfasad speglar sig i älvens bruna vatten.

Min barndomsga­ta Yrjönkatu är numera landets längsta gågata. Ett stenkast från kyrkan med gjutjärnst­ornet finns mitt barndomshe­m. Här hörde jag för första gången barnvisan: Blinka lilla stjärna där …

Kikar in för att titta på min kvadratisk­a barndomsgå­rd. Huset med gul fasad där Sigrid Juselius en gång bott i rum med glimmande kristallkr­onor är rivet. Hon vilar i en sarkofag i mausoleet med de skrämmande freskerna av Gallen-Kallela. Mina minnen är beslöjade men inte glömda.

I Björneborg har jag letat upp delar av mig själv och i timglaset glimmar sandkornen som stjärnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland