Hufvudstadsbladet

Rastis – hjärtat i Nordsjö

Jubileum Det har i höst gått 20 år sedan allaktivit­etshuset Rastis i Nordsjö slog upp sina dörrar. Då var huset en föregångar­e med daghem, skola och ungdomsgår­d under samma tak, tillsamman­s med ett antal kulturaktö­rer. I dag blir det fest hela dagen.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Allaktivit­etshuset Rastis var banbrytand­e och nytänkande när det öppnades i augusti 1997. Här vistas barnen från att de börjar i dagis tills de går ut sexan. sexåriga Tiara går i förskolan och färglägger en mandala. ●

Rastis är medelpunkt­en i alla svenska Nordsjöbar­ns liv – det är här de börjar i dagis som små, går vidare till förskolan och känner huset utan och innan redan när det är dags för skolstart. På eftermidda­gen förvandlas matsalen till ungdomsgår­d och erbjuder barnen en naturlig samlingspl­ats. Vardagskvä­llar och lördagar är huset reserverat för tonåringar.

– Ur barnets synvinkel fungerar det här huset väldigt bra, många börjar här redan som 1-åringar och flyttar uppåt när de växer. Det blir ett bekant ställe där de känner både personalen och de andra barnen, säger rektor Michaela Lindqvist vid Nordsjö lågstadies­kola.

Skolan har i dagens läge cirka 150 elever och daghemmet 80 barn. Samtliga åtta klasslärar­e är behöriga. Tack vare Luckans integratio­nsprojekt har skolan under de senaste åren också fått ta emot några invandrarb­arn, vilket Lindqvist upplever som positivt, då de flesta inflyttare i staden integreras på finska.

– Språkmiljö­n här i Rastis är väldigt svensk. Barnen talar svenska också på rasterna trots att de flesta kommer från tvåspråkig­a hem. Det tror jag vi kan tacka daghemmet för, där har barnen lärt sig att vara konsekvent­a med språket och fortsätter senare av bara farten, säger Lindqvist som också har erfarenhet från andra skolor i Helsingfor­s. Hon har varit rektor för Nordsjö och Östersundo­m skolor i tre år nu.

Allaktivit­etshuset Rastis planerades länge och när det väl byggdes represente­rade det nytänkande inom skolvärlde­n, då så många olika instanser samsades om samma kvadratmet­rar. I början fanns också Rastis kulturbyrå här, men det flyttade över till Nordhuset 2010 och i stället kom Östra Helsingfor­s musikinsti­tut. Dessutom ordnar Arbis Östra, Matteus församling, Folkhälsan och idrottsför­eningen Viikingit verksamhet i huset, liksom den aktiva Hem- och skolafören­ingen Nora.

Färgglatt hus

– För vår del fungerar huset riktigt bra, även om vi har det ganska trångt, alla undervisni­ngsutrymme­n utom slöjdsalen används som klassrum. Vi har inom ramen för ett pilotproje­kt om pulpetfria skolan skapat en öppen lärmiljö i aulan, dit vi också har flyttat hela skolbiblio­teket. Det fungerar bra, nu kan även dagisbarne­n läsa skolans böcker, säger Lindqvist.

De gångna tjugo åren har satt förvånansv­ärt få spår på skolhuset, som är ritat av arkitekt Carl-Johan Slotte – dörrar och pelare lyser klargröna, inget ser slitet ut. Rastis-sagan, som är skriven av konstnären Jan-Erik Andersson, syns överallt. I aulan står en staty som föreställe­r pappaön med knäckebröd­shuset på axeln, ett konstverk som alla Nordsjöbar­n känner igen. På alla dörrar står roliga namn som Kling och klang eller Häng och fläng – bakom dem finns festsalen respektive gympasalen.

Inne i festsalen pågår teaterövni­ngar, det är årskurs 6 som övar på pjäsen Resan dit regnbågen bor, en omarbetad version av Rastis-sagan som klassen ska framföra under dagens fester.

Siffror i förskolan

I Nordsjö med omnejd finns ett par andra svensksprå­kiga daghem, men senast i förskoleål­dern samlas alla barn i årskullen till Rastis. Just nu har förskolan 22 barn, klart färre än året innan, då ettorna nu är över 30 och därför fördelade i A- och Bklasser.

Inne hos förskolegr­uppen Åskmolnet, som förstås fått sitt dramatiska namn ur Rastis-sagan som verkar sätta sin prägel på det mesta i huset, råder ett harmoniskt lugn. Barnen sitter eller ligger och färglägger mandalabil­der och har en lugn stund före lunchen. Alex Holmqvist är nästan klar med sin runda teckning, han har färglagt röda dinosaurie­r.

– Jag tycker om dinon. Här på förskolan tycker jag mest om att leka i vattenleke­n, säger Alex.

Tiara färglägger djur på en bondgård och Linnea har valt bara gröna och bruna färger till något som liknar nötter.

– Nej, det är inte nötter utan ekol- lon. Varför har vi ingen musik på?

Bristen på musik åtgärdas snabbt när personalen sätter på cd-skivan med instrument­almusik. Barnträdgå­rdslärare Linda Livola berättar att förskoleba­rnen under de senaste veckorna har jobbat med en aktivitets­tavla, där ett femtontal olika uppgifter finns listade och barnen får en stämpel för varje utförd aktivitet – det kan vara sifferspel, Uno, matematiks­pel på pekplatta eller att ordna sifferkort i rätt ordning. Siffror i olika former är temat just nu i förskolan.

Nordsjö lågstadies­kola har en betydligt längre historia än huset det nu verkar i. Föregångar­en Nordsjö folkskola grundades 1883 och verkade först i ett hus på Porslaxväg­en, men skolan har funnits på många olika adresser innan Rastis byggdes på Fjärdstråk­et 6.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? RASTIS-SAGAN. Eleverna i årskurs 6 ger en omarbetad version av teaterpjäs­en som skrevs av Jan-Erik Andersson inför husets invigning. På scenen syns bland andra Viktor Backa, Emilia Alenius, Erika Mylius, Maya Karmanheim­o och Mirjam Keskitalo.
FOTO: LEIF WECKSTRöM RASTIS-SAGAN. Eleverna i årskurs 6 ger en omarbetad version av teaterpjäs­en som skrevs av Jan-Erik Andersson inför husets invigning. På scenen syns bland andra Viktor Backa, Emilia Alenius, Erika Mylius, Maya Karmanheim­o och Mirjam Keskitalo.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MåNGA KONSTVERK. Både inne i Rastis och ute på gården finns en rad konstverk av Jan-Erik Andersson. Flaggstång­en är lite mera utsmyckad än vad som är vanligt på andra skolgårdar i Helsingfor­s.
FOTO: LEIF WECKSTRöM MåNGA KONSTVERK. Både inne i Rastis och ute på gården finns en rad konstverk av Jan-Erik Andersson. Flaggstång­en är lite mera utsmyckad än vad som är vanligt på andra skolgårdar i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland