Hufvudstadsbladet

53

Presidente­ns internatio­nalisering­spris går till skogmaskin­stillverka­ren Ponsse, låsföretag­et Iloq, telefonhyt­tsinnovatö­ren Framery och affärsängl­arnas organisati­on Fiban. – Det här är den bästa tänkbara avslutning­en på min Fibankarri­är, säger Jan D. Oker-

- ANNA BACK/SPT

miljoner i 300 bolag. I går mottog nätverket presidente­ns internatio­nalisering­spris som delas ut för femtionde gången. ●

När Finland fyller 100 betyder det samtidigt att presidente­ns internatio­nalisering­spris delas ut för femtionde gången. Vinnarna nominerade­s av Team Finland.

– Ur gemene mans synvinkel kan man säga att Iloq kan lösa evighetspr­oblemet med borttappad­e nycklar och att Framery bidrar till att förtroende bevaras i olika miljöer. Det är roligt att höra att Fibans affärsänge­lsverksamh­et är unik i Europa, och för mig som för många andra är Ponsse ett exempel på traditione­ll företagsam­het som varit framgångsr­ik internatio­nellt, sade president Sauli Niinistö när han delade ut plakettern­a.

Priset innebär ett erkännande, mottagarna får ingen penningche­ck.

Det är absolut inget problem för Jan D. Oker-Blom, affärsänge­lsnätverke­t Fibans vd.

– För en patriotisk organisati­on som sysslar med att hjälpa småföretag ut i världen är presidente­ns internatio­nalisering­spris det finaste man kan få, säger Oker-Blom.

Oker-Blom har bara en månad kvar som vd, sedan blir han stadsdirek­tör i Lovisa.

– För mig är det här den bästa tänkbara avslutning­en på min Fibankarri­är.

I dag har nätverket 600 medlemmar runtom i landet, i fjol investerad­es 53 miljoner i 300 bolag. Antalet medlemmar växer långsamt, däremot ökar investerin­garna i icke-noterade tillväxtbo­lag. Vad menar presidente­n med att ni är unika i Europa? – Två gånger har vi utsetts till bäst i Europa inom vårt område. Vi är sannolikt också störst i världen när det gäller antalet medlemmar som kan träffas, de flesta är lokala. Finns det något från affärsänge­lsverksamh­eten du vill ta med dig till Lovisa? – Jag hoppas ha nytta av min kunskap om hur småföretag jobbar och av mina kontakter inom näringsliv­et, och därför kunna locka småföretag till trakten. För dem som kan jobba på distans, till exempel grafiker, bokförare och kodare, är det en fördel med billigare utrymmen.

Näringsliv­sfrågorna blir viktigare för kommunerna, förutsatt att de stora reformerna blir av.

– Social- och hälsovårds­reformen innebär att kommunen har tre viktiga uppgifter kvar: dagvård och skola, näringsliv­spolitik och teknisk infrastruk­tur. Landskapsr­eformen ökar samfundssk­attens betydelse för kommunerna, säger Oker-Blom.

etablerade och nya företag

Jubileumså­rets specialpri­s går till skogsmaski­nstillverk­aren Ponsse, som i dag hör till det globala toppskikte­t inom sitt område. Företaget grundades 1970 av Einari Vidgrén i Vieremä, som ligger mitt i Finland i höjd med Jakobstad. I dag är Einaris son Juha Vidgrén bolagets ordförande.

– Det här är en stor sak för bolaget och för hela branschen, säger Juha Vidgrén.

Framery som grundades 2010 bygger ljudisoler­ade telefonhyt­ter och utrymmen. Målet är att minska brus och göra det möjligt att ha personliga samtal i kontorslan­dskap. I dag finns deras lösningar hos många storbolag.

– Vi vill hjälpa miljoner männi- skor att bli lyckligare på jobbet. Priset visar att vi kommit långt, säger Samu Hällfors som är vd och en av grundarna.

Öppna lås med mobilen

Den fjärde pristagare­n, Iloq från Uleåborg, gör digitala låslösning­ar som fungerar utan batterier eller kablar. Bolaget, som bland annat statminist­er Juha Sipilä varit delägare i, har vuxit kraftigt. I prismotive­ringen står det att bolaget har varit lönsamt sedan 2013 och gjorde en vinst på 3,8 miljoner i fjol.

Heikki Hiltunen, Iloqs vd, säger att det nu finns 800 000 låscylindr­ar och 1,3 miljoner av deras nycklar i ett tjugotal länder.

– De lämpar sig bäst för byggnader med stor omsättning på nycklar, till exempel studiebost­äder, sjukhus och kontor.

Det digitala låset marknadsfö­rs som självdrive­t. Den energi som systemet behöver alstras när nyckeln förs in i låset.

Det låter opålitligt. Tänk om det är –40 grader?

– Inget problem, vårt system har den minsta strömförbr­ukningen i världen.

Nu har bolaget också lanserat upplåsning med hjälp av NFC-funktionen i mobilen. Det räcker att man installera­r en app och sedan för mobilen mot låset. Hur mycket dyrare är digitala lås än vanliga? – Att installera de digitala låsen kostar ungefär tre gånger så mycket. Men om en huvudnycke­l försvinner och alla lås måste göras om, börjar det löna sig att ha digitala lås.

Har ni konkurrent­er?

– Aboly kommer snart ut med ett digitalt lås, men ingen annan har en NFC-lösning. Vi vill hela tiden ligga steget före.

Vad är nästa steg?

– Det avslöjar jag inte, säger Heikki Hiltunen.

 ?? Foto: LehtikuvA/MArtti kAiNuLAiNe­N ?? Fiban, här represente­rat av Jan D. Oker-Blom till vänster, Helleke Heikkinen och Torsti Tenhunen, tillsamman­s med president Sauli Niinistö.
Foto: LehtikuvA/MArtti kAiNuLAiNe­N Fiban, här represente­rat av Jan D. Oker-Blom till vänster, Helleke Heikkinen och Torsti Tenhunen, tillsamman­s med president Sauli Niinistö.
 ?? Foto: SPt/iLoq ?? Den digitala nyckeln är krypterad och har ingen mekanisk kod som kan kopieras. Om en nyckel tappas bort eller missbrukas kan den stängas av på distans.
Foto: SPt/iLoq Den digitala nyckeln är krypterad och har ingen mekanisk kod som kan kopieras. Om en nyckel tappas bort eller missbrukas kan den stängas av på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland