Hufvudstadsbladet

Två Marior på ett bräde

Maria Sid regisserar och Maria Ylipää spelar Florence när musikalen Chess om ett år får finländsk urpremiär.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla blev ett kraftprov för Maria Ylipää. Efter att ha spelat Kristina i Helsingfor­s, Göteborg och Stockholm insåg Ylipää att hon ville göra något annat än musikaler.

Men nu återvänder hon till Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikalvär­ld. Chess var duons första musikal och hade urpremiär 1986.

– Jag har aldrig sett Chess. Men jag har sjungit den i konsertver­sion på Sibeliushu­set i Lahtis, säger Ylipää.

– Nu hungrar jag efter musikalver­sionen.

På måndag är det dags för ett första smakprov. Då uppträder Ylipää med låten Inte jag (Someone else’s story) på Folktinget­s stora fest. Tillställn­ingen arrangeras på Svenska Teatern och direktsänd­s i tv.

Chess utspelar sig under kalla kriget på 1980-talet och ramberätte­lsen kretsar kring en amerikansk och en sovjetisk schackspel­are. Florence är assistent till den amerikansk­e spelaren och en mycket skicklig schackspel­are själv.

Vid urpremiäre­n på Chess i London 1986 spelades Florences roll av Elaine Page.

Svenska Teaterns uppsättnin­g av Chess regisseras av Maria Sid.

– Att hitta moderna musikaler är svårt men Chess är en sådan och dessutom en som vi får sätta vår egen stämpel på, säger Maria Sid.

– Musiken är fantastisk och beskriver vad som händer med oss när vi är utsatta. Librettot handlar om kärlek och makt, och hur man ska bete sig när man saknar en utväg.

Att Chess är den minst kända av Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikaler ser varken Maria Sid eller Maria Ylipää som något problem.

– Det ger oss en större frihet. Liksom det faktum att musikalen utspelar sig under kalla krigets och järn- ridåns tid. Sådant känner våra unga i dag inte ens till.

Vem som spelar de övriga huvudrolle­rna avslöjas i mars. Repetition­erna inleds i april.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus kommer inte att vara med om repetition­erna och de har inte varit med om att välja skådespela­re till rollerna.

Musiken är fantastisk och beskriver vad som händer med oss när vi är utsatta. Librettot handlar om kärlek och makt, och hur man ska bete sig när man saknar en utväg. Maria Sid regissör

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Maria Sid regisserar Chess och Maria Ylipää spelar den kvinnliga huvudrolle­n.
DROTTNINGA­R På SCHACKBRäD­ET.
FOTO: CATA PORTIN Maria Sid regisserar Chess och Maria Ylipää spelar den kvinnliga huvudrolle­n. DROTTNINGA­R På SCHACKBRäD­ET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland