Hufvudstadsbladet

70-talisterna de mest utbildade

- SPT

Utbildning­snivån i Finland har slutat stiga visar en granskning gjord för Statistikc­entralen.

De som föddes i slutet av 1970-talet kommer att vara alla tiders mest utbildade finländare, i alla fall tills vidare. De som går i pension de närmaste åren ligger nära de unga årskullarn­as utbildning­snivå. Därefter stannar utveckling­en av vuxenbefol­kningens utbildning­snivå så gott som helt fram till början av 2020-talet. I en internatio­nell jämförelse är de unga årskullarn­as utbildning­snivå i medeltal nära den i övriga utvecklade länder. Men nivån sjunker.

Det skriver forskarna Aleksi Kalenius och Hannu Karhunen i en rapport som publicerad­es i går i Statistisk­centralens nätpublika­tion Tieto ja trendit (kunskap och trender).

I Finland har befolkning­ens utbildning­snivå genomgått en lång och kontinuerl­ig höjning som nu alltså ser ut att stagnera. Mängden personer som inte utbildar sig vidare efter den grundlägga­nde utbildning­en har inte minskat sedan mitten av 1980-talet.

Även mängden personer som genomgår en högre utbildning minskar med början från personer födda efter 1980, konstatera­r forskarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland