Hufvudstadsbladet

Längre väntan på hyresbosta­d

I Vanda slår stadens hyresbosta­dsbolag larm om rekordmång­a bostadssök­ande, av vilka bara en bråkdel har chans att få en förmånlig hyresbosta­d av staden. Också i Helsingfor­s och Esbo har antalet sökande ökat kraftigt i år.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

I Vanda väntar för tillfället 6 000 sökande på att få en kommunal hyresbosta­d. Det är det största antalet sedan 2006, då VAV Asunnot tog över stadens hyresbosta­dsförmedli­ng.

– Inte ens under lågkonjunk­turen under förra decenniet var efterfråga­n på hyresbostä­der till rimligt pris lika stor, säger Teija Ojankoski, direktör på VAV Asunnot, i ett pressmedde­lande.

För ett år sedan låg antalet ansökninga­r fortfarand­e på 4 700, och normalt frigörs ungefär ett hundratal bostäder per månad. Följaktlig­en är det många sökande som väntar förgäves.

Enligt Ojankoski är Folkpensio­nsanstalte­ns anvisninga­r för dem som ansöker om bostadsbid­rag en bidragande orsak till ökningen, då FPA i år uppmanat många stödtagare att ansöka om billigare hyresbostä­der av staden.

– Tyvärr finns det inte ens närapå så många förmånliga hyresbostä­der i Vanda som det finns de som behöver dem. De bostadssök­andes situation är för tillfället mycket svår, säger Ojankoski.

Många har brådskande behov av bostad

Också i Helsingfor­s och Esbo har antalet som ansöker om stadens hyresbosta­d ökat. I Esbo finns nu närmare 5 000 aktiva sökande, vilket är ungefär tusen mer än för ett år sedan.

– Över hälften av våra sökande är i brådskande behov av bostad, och störst är efterfråga­n på ettor och tvåor. Efterfråga­n på hyresbostä­der till rimligt pris är stor då inflyttnin­gen är stor och hyror och bostadspri­ser på den fria marknaden är höga, säger Seppo Kallio, direktör på Espoon Asunnot.

I Helsingfor­s låg antalet sökande till stadens hyresbostä­der på drygt 14 000 för ett år sedan, men sedan sommaren har antalet stigit till närmare 18 000. Men vad som ligger bakom är inte helt entydigt, förutom det uppenbara faktum att många flyttar in och boendet är dyrt i huvudstade­n.

– FPA:s anvisninga­r påverkar säkert till en del, men också det faktum att vissa populära nybyggen attraherar många sökande, och en del av dem är säkert nya. Till exempel i Fiskehamne­n finns ett nybygge som nyligen samlade närmare 2 000 ansökninga­r, säger Eeva Mynttinen, planerare vid Helsingfor­s stad.

I augusti förändrade­s de studerande­s bostadsstö­d så att studerande nu också lyfter allmänt bostadsbid­rag. Det har dels gjort det svårare att ha flera hushåll under samma tak, men dels också höjt bidraget för de flesta som bor ensamma. Hos Stadin asunnot, som förmedlar stadens hyresbostä­der, syns det i att det blivit svårare att hyra ut större bostäder högt uppe i hus utan hiss, eftersom kompisboen­de inte längre lönar sig.

– Men hur stor del av hushållen som ansöker som är studerande syns inte i statistike­n. Förmodlige­n har förändring­en i bostadsstö­det påverkat något lite, men andelen ensamhushå­ll bland de sökande ligger fortfarand­e kring 60 procent, säger Mynttinen.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? BOSTADSKöN VäXER. Allt fler hoppas på en kommunal hyresbosta­d i huvudstads­regionen, där inflyttnin­gen och boendekost­naderna är höga.
FOTO: HBL ARKIV BOSTADSKöN VäXER. Allt fler hoppas på en kommunal hyresbosta­d i huvudstads­regionen, där inflyttnin­gen och boendekost­naderna är höga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland