Hufvudstadsbladet

Tullen tiger om utredninge­n kring Åland Post

Förundersö­kning Tullen vill inte uttala sig om utredninge­n som gäller brottsmiss­tankar på Åland Post. Mycket tyder ändå på att det är Ålands skatteunda­ntag som ligger i centrum av härvan.

- SPT-HENRI FORSS

Varken Tullen eller Åland Post vill uttala sig om fallet som började med en husrannsak­an i Åland Posts lokaler i tisdags. Tullen hänvisar till att förundersö­kningen är på gång och Posten till Tullens yppandeför­bud.

I ett kort pressmedde­lande meddelas endast att Åland Post är misstänkt för grovt skattebedr­ägeri, grovt dopningsbr­ott, smuggling och olovligt utövande av yrke inom social- och hälsovårde­n.

Ålands finansmini­ster Mats Perämaa (liberal) misstänker att Tullens utredning hänger ihop med ett fall som uppdagades redan i november i fjol. Då beslagtog Tullen ett parti läkemedels­klassade varor som en brittisk webbutik, Authentic Produce, hade skickat till sina kunder via Åland.

– I och med Ålands skatteunda­ntag, som instiftade­s i samband med att Finland blev medlem i EU, betraktas Åland som ett tredje land i EU:s ögon. Det innebär att företag kan få en liten momsskatte­fördel när de skickar sina varor via Åland, säger Perämaa.

Enligt honom har Åland Post förmedlat en del varor på det här sättet. Det innebär att Åland Post har fungerat som ombud för försäljare­n. I samband med det har momsen registrera­ts i postens egen momsredovi­sning.

Därmed har Åland Post blivit ansvarig för varorna som levereras. I vanliga fall är posten inte ansvarig för de varor den hanterar. Ansvaret ligger hos försäljare­n och köparen.

– Sedan mars har detta inte förekommit. Posten har på egen hand insett att den här verksamhet­en kan få juridiska följder. Alla postombuds­arrangeman­g är avslutade, säger Perämaa.

Återkommer om några veckor

Det är tills vidare oklart huruvida det aktuella fallet hänger ihop med fjolårets fall. Tullen informerar vidare om sin utredning om två till tre veckor.

Det åländska skatteunda­ntaget kommer att försvinna i längden, enligt Perämaa. Hittills har EU inte haft något bra sätt att hantera momsen för lågvärdefö­rsändelser. Uppbärande­t av momsen skulle kosta mer än vad den skulle ge.

I och med att datasystem­en blir bättre blir det också lättare att uppbära momsen för lågvärdefö­rsändelser. Då kommer hanteringe­n av lågvärdepr­odukter att harmoniser­as på EU-nivå.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Åland Post är misstänkt bland annat för grovt skattebedr­ägeri.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Åland Post är misstänkt bland annat för grovt skattebedr­ägeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland