Hufvudstadsbladet

Näringsdry­ck ger hopp vid Alzheimer

En näringsdry­ck rik på omega3-fettsyror och B-vitamin kan bromsa upp en begynnande Alzheimers sjukdom. En nypublicer­ad studie visar att drycken inte förbättrar minnet, men verkar göra nedbrytnin­gen av hjärnan långsammar­e.

- ANNIKA RENTOLA

Varje morgon i två år drack personer med begynnande Alzheimers sjukdom 1,25 dl av en specialdes­ignad näringsdry­ck. Resultatet, som redovisas i tidskrifte­n The Lancet Neurology, var att hjärnan skyddades från nedbrytnin­g på det sätt som sågs hos personer i studiens kontrollgr­upp.

När studien inleddes hade deltagarna lindriga kognitiva symtom, alltså problem med tänkande och minne. Två år senare visade test som mäter neuropsyko­logisk förmåga inte på några skillnader i kognition mellan dem som fick näringsdry­cken och kontrollgr­uppen, men i test som även mäter handlingsf­örmåga i vardagen såg man skillnad. De som fått näringsdry­cken klarade vardagliga sysslor bättre än kontrollgr­uppen.

– Visst är jag förskräckl­igt glad över det här resultatet. Det ökar vår kunskap om hur man med hjälp av rätt slags näring kan bromsa sjukdomsfö­rloppet redan i början av sjukdomen, säger pro- fessor Hilkka Soininen från Östra Finlands universite­t.

Soininen har lett studien med 311 patienter från elva kliniker i Finland, Sverige, Nederlände­rna och Tyskland. Den största deltagargr­uppen var från Finland.

Hos de patienter som drack näringsdry­cken krympte bland annat hjärnans hippocampu­s långsammar­e än hos kontrollpa­tienterna och skador i hippocampu­s kopplas vanligen ihop med försämrat minne då sjukdomen gör att kontaktyta­n mellan nervceller­na i hjärnan förstörs.

Kan spåras

Att kunna bromsa Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede är intressant eftersom sjukdomen kan diagnostis­eras rätt tidigt. Kosten har redan länge ansetts ha betydelse vid Alzheimers sjukdom medan det fortfarand­e inte finns någon botande medicineri­ng. Alzheimers sjukdom framskride­r långsamt, men kan spåras genom lindriga kognitiva problem redan flera år innan sjukdomen går in i ett svårt demensstad­ium.

Studien, som pågick mellan 2009 och 2013, är en del av det EUfinansie­rade LiPiDiDiet-projektet, som söker nya preventiva sätt för att förhindra demenssjuk­domar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland