Hufvudstadsbladet

Wasenius tar över efter Oker-Blom

Reidar Wasenius är ny vd för de finländska affärsängl­arnas organisati­on fiBan. Han efterträde­r Jan d. OkerBlom som blir stadsdirek­tör i lovisa i december.

- PaTrik Harald 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

FiBAN ( Finnish Business Angels Network) är en organisati­on som jobbar för att främja privatpers­oners investerin­gar i onoterade, potentiell­a tillväxtbo­lag.

En typisk affärsänge­l är en person som sålt sitt företag och nu har pengar – och tid – att satsa på att bygga upp ny företagsve­rksamhet. Det kan vara en person som inte vill slå sig till ro med pengarna placerade i en aktieportf­ölj eller lägenheter, utan fort- sättningsv­is vill vara aktivt med och hjälpa andra företag till framgång.

Utbildning av affärsängl­ar är en sak Reidar Wasenius vill satsa på i sin nya roll som FiBAN-vd.

– De här personerna har en enorm kunskap inom sina egna områden, men är inte nödvändigt­vis experter på investerin­gar.

internatio­nellt samarbete

Wasenius vill också öka det internatio­nella samarbetet så att det finns nätverk och mekanismer för att finländska affärsängl­ar tryggt ska kunna investera i utlandet – och vice versa.

Den nordiska affärsänge­lorganisat­ionen Nordic BAN är en naturlig plattform för den verksamhet­en.

FiBAN-nätverket har drygt 600 investerar­medlemmar. I fjol investerad­e föreningen­s medlemmar sammanlagt 53 miljoner euro i över 300 finländska tillväxtbo­lag.

Affärsängl­ar i olika former har funnits länge, men verksamhet­en har blivit aktivare under 2000-talet i takt med att fler och fler entreprenö­rer har byggt upp och sålt sina företag, och sedan haft extra resurser att använda i ny affärsverk­samhet.

En ängelinves­tering är i regel en mindre summa pengar, från 10 000 euro upp till kanske ett par hundra tusen. Investerin­gen görs i ett ganska tidigt skede av bolagets uppbyggnad. Senare kommer kanske en risk- kapitalinv­esterare med större summor.

Bra team viktigare än idéer

Enligt Wasenius råder ingen brist på pengar. Och inte heller idéer. Oftast hänger en investerin­g på om teamet bakom uppstartsf­öretaget är trovärdigt inför investerar­en.

– Investerar­e prioritera­r ofta ett bra team framför en bra idé, eftersom en idé alltid går att fila på. Att hitta de rätta människorn­a är svårare. Men smarta, ambitiösa och flitiga människor har lätt att få pengar.

Reidar Wasenius kommer närmast från företagsac­celeratorn Founder Institute, vars Helsingfor­sverksamhe­t han har lett. Han har ti- digare jobbat inom bland annat Samsung, Nokia, Yle och Tekes.

 ?? Foto: fiBAN ?? Ny vd. Reidar Wasenius vill satsa bland annat på utbildning för affärsängl­ar.
Foto: fiBAN Ny vd. Reidar Wasenius vill satsa bland annat på utbildning för affärsängl­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland