Hufvudstadsbladet

Martti Ahtisaari: Låt Puigdemont kandidera

Avsatte katalanske ledaren Carles Puigdemont borde få ställa upp i nyvalet i december, anser president Martti Ahtisaari. Han är kritisk mot hur båda sidor har agerat hittills i konflikten. Samtidigt har Spanien utfärdat en europeisk arresterin­gsorder mot

- TT

– De måste ges möjlighet att kandidera, säger den 80-årige fredsmäkla­ren Martti Ahtisaari, om Carles Puigdemont och de andra före detta katalanska regeringsm­edlemmar som har gått i landsflykt och som riskerar att fängslas om de återvänder hem.

Uttalandet görs i en intervju med nättidning­en EU Observer i samband att Nordiska rådets session i Helsingfor­s avslutades i går.

Har agerat dumt

Ahtisaari har under sina drygt 30 år som medlare bland annat hanterat konflikter i Namibia, Kosovo och Aceh-provinsen i Indonesien. Han beskriver den spanska regeringen­s svar på katalanern­as krav på självständ­ighet hittills som alldeles för hård. Han tillägger samtidigt att han tycker att katalanern­a har agerat ”dumt”.

– De borde inte ha genomfört valet om självständ­ighet, säger han om den omstridda folkomröst­ningen.

– Det var synd att de gick denna väg. De kunde ha tagit hjälp av andra, som hade kunnat göra det möjligt för Spanien och Katalonien att sitta ned tillsamman­s, tillägger han.

På frågan om det borde ha tagit medlingsin­itiativ är svaret klart och tydligt från Ahtisaari: – Ja. Enligt Ahtisaari skulle antingen EU, FN eller någon annan gå in och medla i konflikten.

Men EU såväl som de nordiska regeringar­na har hittills ställt sig avvisande till tanken på att erbjuda medling mellan den spanska regeringen och Katalonien­s avsatta regering, med hänvisning till Spaniens suveränite­t.

Ministrar häktades

Spanien utfärdade i går en europeisk arresterin­gsorder mot Carles Puig- demont och fyra före detta ministrar. Puigedemon­t och de fyra ministrarn­a har flytt landet.

De ministrar i Puigdemont­s avsatta regering som i går inställde sig till en domstol i Madrid häktades.

Riksåklaga­ren, José Manuel Maza, yrkande om häktning bygger på att politikern­a misstänks för bland annat uppror. Manuel Maza utreder 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständ­ighetsproc­essen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Martti Ahtisaari är kritisk till hur den katalanska konflikten har hanterats av båda sidorna.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Martti Ahtisaari är kritisk till hur den katalanska konflikten har hanterats av båda sidorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland