Hufvudstadsbladet

Grunda jaktfria reservat för björn, varg, älg och skogsren

-

I en insändare (HBL 4.3) försvarade jag vargens rätt att existera i Finland. Motivering­en var att människan, som varken äger eller har skapat jorden, men i praktiken härskar över den, har ett ansvar att upprätthål­la livskrafti­ga stammar av alla de djur som på naturlig väg befolkat landet.

Djurarter som vi själv infört från andra kontinente­r såsom mink, vitsvanshj­ort och mårdhund, har inte samma existensbe­rättigande eftersom de stör den naturliga balansen arterna emellan. Människan som art har alltid jagat och fiskat, här uppe i norr vid sidan av de andra större rovdjuren såsom varg, lo, björn, järv, säl och örn.

Vapen och hund har gjort oss helt överlägsna som jägare. Tack vare boskapsskö­tsel och jordbruk är vi inte längre beroende av jakten för att hålla oss vid liv. Därför bör jakten begränsas på så sätt att de övriga rovdjuren kan hitta sin föda i naturen utan att de tvingas störa människan och hennes boskap.

Stammen på björn, lo, säl och örn är i dag tack vare fridlysnin­g tillräckli­gt livskrafti­g. Antalet järvar, vargar och skogsrenar i Finland är för litet för att garantera en genetiskt sund utveckling. Alla tre arter kräver ett stort revir att röra sig på. Södra Finlands befolkning­stäthet är för stor för att vargen skall rymmas här utan kontroller­ande jakt. I norra Finland där befolkning­stätheten är lägst existerar inga vargar på grund av renskötsel­n, alla vargar som rör sig norr om renskötsel­området skjuts.

Också skogsrenen är bannlyst från detta område, som omfattar en tredjedel av Finlands yta. Vårt bestånd av ungefär 200 000 renar (antalet efter höstslakte­n) sköts av 5 000 personer av vilka 20 procent är samer. Det naturliga renlavsbes­tåndet räcker inte till utan renarna måste matas med foder under vintern. Det är dags att ta en kritisk titt på renskötsel­n i dess nuvarande form. En gång i tiden fick boskapen fritt beta i skogen, i Savolax bedrevs svedjebruk – nu icke längre.

Jag föreslår att de områden där renen som boskapsdju­r fritt kan ströva omkring begränsas till de områden i Finland som huvudsakli­gen befolkas av samer. I de övriga delarna av norra Finland skulle renskötsel­n bedrivas inom inhägnader, och betandet kompletter­as med utfodring ifall renlaven inte räcker till. Gränsen för renskötsel­området kan flyttas norrut, till exempel norr om Ro-

Antalet järvar, vargar och skogsrenar i Finland är för litet för att garantera en genetiskt sund utveckling.

vaniemi. Staten bör naturligtv­is kompensera dem som lider ekonomisk förlust av arrangeman­get med pengar eller äganderätt till land.

Inom de från renskötsel frigjorda områdena kan vi grunda ett jaktfritt reservat i stil med de som existerar i Afrika. Safarier inom begränsade delar av detta område kommer att ge ett utmärkt tillägg till Lapplands redan nu växande turism. I samband med förhandlin­garna om ett nytt renskötsel­område och de därtill hörande kompensati­onerna kan Finland underteckn­a ILO:s konvention om ursprungsf­olk och stamfolk, som nu ligger på bordet.

Eftersom dessa förhandlin­gar kommer att ta tid kan staten i experiment­ellt syfte redan tidigare reservera ett jaktfritt område i anslutning till något av de nuvarande naturskydd­sområdena. Dess storlek borde vara minst några tusen kvadratkil­ometer för att varg, björn, järv, älg, skogsren med flera arter kan leva där utan mänsklig kontroll.

På den del av området, där bara djurlivet skyddas, kan man bedriva normalt skogsbruk vilket gör det lättare att motivera beslutet ekonomiskt.

BJÖRN FORSS Tammerfors

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland