Hufvudstadsbladet

Timeout behövs

-

Vårdreform­en ser ut att bli regeringsp­eriodens mest kaotiska projekt. Centern, Samlingspa­rtiet och Blå har igen kommit fram till en kompromiss­lösning i reformen kring valfrihete­n som flera sakkunniga ställer sig kritiska till.

Troligtvis kommer den nya valfrihets­modellen också att få problem när det gäller grundlagen. Enligt den skall det allmänna tillförsäk­ra var och en tillräckli­ga vårdtjänst­er samt främja befolkning­ens hälsa. Den valfrihets­modell som nu sänds på remiss äventyrar åtminstone i teorin joursjukhu­sens verksamhet. Ifall en för stor del av specialist­läkarna övergår till privata hälsoföret­ag finns det inte tillräckli­gt med läkare som sköter om den livsviktig­a jouren. Det finns också en risk att den specialise­rade sjukvården centralise­ras enbart till stora städer. Därtill finns det fler andra hotbilder med den nu föreslagna modellen, även om regeringen försökte rätta till en del av de problem som grundlagsu­tskottet påpekade i somras.

Alla är eniga om att en vårdreform behövs, men den modell regeringen Sipilä nu för fram ökar privata företags möjlighete­r att göra vinst på människors hälsa, äventyrar vårdkedjan och jourverksa­mheten samt ökar hälsoskill­naderna. En sådan modell ska vi inte godkänna.

Finland ska inte upprepa de misstag som Alliansen gjorde i Sverige då de reformerad­e social- och hälsovårde­n. Där har kostnadern­a och hälsoskill­naderna ökat efter reformen. I ny forskning framkommer att åtta av tio svenskar vill minska de privata vårdföreta­gens möjlighete­r att göra vinst på människors hälsa.

Nu jobbar den svenska socialdemo­kratiska regeringen med att rätta till problemen och värna mera om jämlikhete­n, få bukt med de ökade kostnadern­a och få vårdkedjor­na mera sammanhåll­na. Dessa tre målsättnin­gar bör också Finland prioritera i vårdreform­en. Nu bör regeringen Sipilä lyssna på sakkunniga och ta en timeout i landskaps- och vårdreform­en.

ANETTE KARLSSON vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland