Hufvudstadsbladet

Fel namn på SFP?

-

Stefan Wallin och Anna-Maja Henriksson håller sakta, men säkert på att förvandla Svenska folkpartie­t till en ful variant av det tidigare Konstituti­onella högerparti­et som grundades av Georg C. Ehrnrooth.

Partiet har sedan Wallin och hans anhängare kom in i SFP tyvärr förvandlat­s till en regelrätt demokratur. Nuvarande ordförande Henriksson fortsätter att systematis­kt förverklig­a Wallins förarbete. Demokratur­en betecknar ett SFP-majoritets­samhälle i dag, som endast till ytan är en demokrati, men som i verklighet­en är ett ytterst odemokrati­skt samhälle som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefr­ihet, som saknar en möjlighet för dissideran­de politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som har ett rättsväsen­de där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på om man hör till SFP eller inte.

Kanske SFP:s medlemmar och anhängare nu borde ta sig en funderare huruvida man ens längre är värdig att få använda beteckning­en folkparti. Det senaste tecknet på demokratur i dagens SFP är att man helt öppet motsätter sig folkomröst­ning i Korsholm, man motsätter sig folkomröst­ning i Kronoby och till råga på allt har partiledni­ngen tvingat den forne kommuniste­n Nils Torvalds att nu även gå ut med att han motsätter sig en folkomröst­ning om Natomedlem­skap.

Det är sorgligt och graverande att ett tidigare demokratis­kt politiskt parti så öppet och föraktfull­t motsätter sig folkviljan och demokratin i Finland. Kanske det rätta namnet hädanefter för Svenska folkpartie­t borde vara Svenska enväldespa­rtiet eller Svenska diktaturpa­rtiet. Det sistnämnda kan det nog dock tänkas att sossarna motsätter sig.

PETER ALBÄCK verksamhet­sledare Centerns svenska distrikt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland