Hufvudstadsbladet

Daniela Ragnell går sin egen väg

Luciakandi­dat 5 Daniela Ragnell kommer från Tenala och studerar till idrottsled­are i Österbotte­n. Hon jobbar i butik, som simlärare och leder vattengymn­astik.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? Jag visste att jag en dag skulle ånga det om jag inte ställde upp som luciakandi­dat. Oavsett hur det går så kommer jag att komma njuta av den här upplevelse­n. Jag har tidigare varit tärna för lucia i både Ekenäs och Tenala och lussat med en kompis på olika äldreboend­e, så vet hur roligt det är.

Vilka är dina förebilder?

Jag är nog inte den som följer några förebilder. Jag är väldigt självständ­ig och går min egen väg.

Vad ger dig mest glädje?

Att se andra människor glada. Det känns bra om jag kan göra något som gläder andra.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

Som tärna följda jag med Ekenäsluci­an Elin Andersson in till en person som knappt var vid medvetande. Elin tog personens hand och det lyste upp hela stämningen, det såg så vackert ut att det var svårt att fortsätta sjunga. Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituat­ioner? Jag är van, jag har uppträtt vid många olika slags tillfällen och sjungit solo vid såväl bröllop som begravning­ar sedan jag var 10 år. Det har ibland varit tufft, men det är erfarenhet­er som har stärkt mig.

Har du några motionshob­byer?

Jag leder vattengymn­astik, går på promenader och så jobbar jag i butik, det är ett fysiskt tungt då vi ska fylla på varor i hyllorna. Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? Vad finns det inte för mörker, vi har klyftor på så många plan i samhället. Det finns människor som tror att livet är lika lätt för alla och förstår inte läger för dem där pengarna inte räcker till det nödvändiga. Sen finns det faktorer som vi inte kan påverka, som krig, och till följd av dem har vi asylsökand­e – för dem kan lucia vara en ljusglimt.

Vad betyder musik för dig?

Allt! Var jag än går så har jag hörlurar med. Jag lyssnar konstant på musik eller så sjunger jag själv. Musiken är en stor del av mig.

Vad ska lucia inte göra?

Hon ska inte tro att hon är bättre än andra. Lucia ska vara en människa, det är okej att ha brister och inte vara perfekt. Om du vinner en miljon på lotto, vad gör du med pengarna? Jag har funderat på det ibland ... jag tror inte att jag skulle ta emot pengarna. Jag är nöjd nu, jag vill nog inte bli miljonär. Vissa människor blir som galna av pengar. Min familj har aldrig varit rik, man behöver inte ha en massa pengar. Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara? Det var en svår fråga. Jag skulle vilja träffa antingen pappa som dog när

jag bara var ett år eller så morfar, som dog i våras. Jag skulle nog inte ställa så många frågor, utan bara vara i deras närhet.

Var finns ditt smultronst­älle?

Nära havet, jag får ett visst lugn på stranden, nära vattnet, där man hör vinden, måsarna och vågorna. Vad gör du om tio år? Det får framtiden utvisa. Jag stannar sällan länge på ett ställe. Allt sker av en anledning. Jag hoppas att jag har ett bra arbete som jag trivs med och är lycklig.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Daniela Ragnell vill inte ha så mycket pengar och skulle inte ta emot en miljon om hon vann en.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Daniela Ragnell vill inte ha så mycket pengar och skulle inte ta emot en miljon om hon vann en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland