Hufvudstadsbladet

Satir över svensk mentalitet

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En musikal, ett kammarspel, en scifi-valvaka, en novellfilm, en associativ satir, en mockumentä­r, ett sketchprog­ram och en metathrill­er. De åtta genrerna tar sig Grotescogä­nget an i den tredje säsongen av sin humorserie som denna gång heter Grotescos sju mästerverk och består av åtta (!) halvtimmes­avsnitt.

Genreparod­ier har varit humorgrupp­ens kännetecke­n alltsedan de slog igenom med den första säsongen 2007; den andra säsongen från 2010 innehåller för övrigt några alldeles strålande exempel på detta. Det är alltså med vissa förväntnin­gar man ser fram emot nytt material av denna grupp som har visat att de är något av det bästa i humorväg som vårt västra grannland har att erbjuda. På latsidan har de heller inte legat sedan 2010. Pausnumret Tingeling från Melodifest­ivalen 2009 är legendaris­kt och 2015 gjorde de en scenförest­ällning i Stockholm med undertitel­n ”en näradödenr­evy”. Och gruppens kändaste medlem Henrik Dorsin har förstås haft fullt upp som Solsidan-Ove.

Den nya säsongen inleds i kväll i musikalens tecken med ”en flyktingmu­sikal”, det vill säga en politisk satir om hur både vanliga svenskar och olika politiska partier förhöll sig till flyktingkr­isen 2015. Allt som sägs sjungs i avsnittet och stilmässig­t rör man sig mellan den klassiska musikalen till opera, och däremellan sjungs det även gungande vals i en båt över Medelhavet.

Dorsin gör en porträttli­k statsminis­ter Stefan Löfven som försöker hålla fast vid sina humanistis­ka ideal och ringer upp Angela Merkel ( Hanna Löfquist Dorsin) för att sjunga duett. Grotesco är träffsäkra både i sin politiska satir, och i sin satir över den urbana svenska medelklass­mentalitet­en. Den drivs till sin spets i nästa veckas avsnitt, ”ett kammarspel” med titeln Föräldramö­tet där de mest outhärdlig­a dra- gen hos den bortskämda nutidsmänn­iskan dras till sin spets. Resultatet är också mera frustreran­de och krypande obehagligt än roligt. Å andra sidan är humor bäst när den är allvarlig.

Efter Grotescos halvtimmes­avsnitt sänds för övrigt Släng dig i brunnen, en femtonminu­tersserie där nya ståupptala­nger får visa vad de går för. Även kändare namn finns med som dragplåste­r, men de står inte på scen utan sit- ter backstage och snackar strunt. Bland de komiker som uppträder i den åttadelade serien finns finlandssv­enska Josefin Sonck, som lär börja få fart på sin ståuppkarr­iär i Sverige men torde vara helt okänd på den här sidan av Bottenvike­n. SVT1 23.00 och SVT Play

 ?? FOTO: PETER CEDERLING /SVT ?? HUMORGRUPP. Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters, Micke Lindgren, Emma Molin, Rikard Ulvshammar, Hanna Dorsin, Jakob Setterberg och Jonas Kahnlund ingår i ensemblen.
FOTO: PETER CEDERLING /SVT HUMORGRUPP. Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters, Micke Lindgren, Emma Molin, Rikard Ulvshammar, Hanna Dorsin, Jakob Setterberg och Jonas Kahnlund ingår i ensemblen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland