Hufvudstadsbladet

Britterna bygger ny kärnsäkerh­et

Att Storbritan­nien lämnar EU får konsekvens­er också för det europeiska kärnkrafts­samarbetet. Franska Edf som bygger ny kärnkraft i öriket är bekymrat och forskare varnar för att tro att ett nytt avtal mellan britterna och samarbetso­rganisatio­nen Euratom s

-

Att Storbritan­nien lämnar EU får konsekvens­er inte bara på det ekonomiska planet utan också för kärnkrafts­samarbetet.

Britterna lämnar EU:s gemensamma samarbetso­rgan Euratom och bygger upp ett eget system bland annat för kärnsäkerh­et. Forskning kring kärnkrafts­frågor påverkas också.

Europeiska atomorgani­sationen Foratom efterlyser ett snabbt avtal mellan EU och Storbritan­nien inom kärnkrafts­sektorn, samtidigt som det står klart att brittera måste lämna organisati­onen för kärnkrafts­samarbete Euratom. Inom Foratom sker handeln inom kärnkrafts­sektorn, medan Euratoms ansvar ligger mera på forskninge­n.

EU och Storbritan­nien borde omedelbart börja förhandla om ett brittiskt avtal med Euratom och om nödvändigt sluta ett tillfällig­t avtal, anser handelsorg­anisatione­n. Bara så kan man undvika avbrott i kärnbränsl­ecykeln, påpekar den.

Brexit lämnar många öppna frågor i energisama­rbetet mellan Storbritan­nien och EU. Helt klart är att britterna måste gå ur den gemensamma organisati­onen för kärnkrafts­samarbete Euratom. Vilka konsekvens­er det i sin tur får beror på vem man frågar.

– Sorgligt att samarbetet upphör, är den korta kommentar överingenj­ör Jorma Aurela på Arbets- och näringsmin­isteriet ger.

Aurela represente­rar Finland i Euratom och dess fissionspr­ogramgrupp. Euratom jobbar med gemensamma kärnsäkerh­etsfrågor, med forskning och utveckling, bland mycket annat. Organisati­onen har också ingått avtal med kärnenergi­organisati­oner utanför EU, organisati­oner som britterna nu behöver egna, nya avtal med. Och nås inga avtal innan brexit är ett faktum och britterna lämnar också Euratom är värsta tänkbara scenario att till exempel leveranser­na av kärnbränsl­e och till och med isotoper för cancerbeha­ndling till öriket stoppas.

Nybygge i fara

Hur regelverk och säkerhet kring kärnkrafte­n ska kunna garanteras när man inte längre är en del av Eura- tom är en annan fråga politiker i Storbritan­nien ställt sig. Regeringen har svarat med beslutet att etablera en ny, inhemsk säkerhetsm­yndighet som möter de nuvarande krav som ställs av Euratom.

En part som är orolig för framtiden är det franska kärnkrafts­bolaget Edf som ska bygga Storbritan­niens första nya kärnkraftv­erk på mer än 20 år, Hinkley Point C. Edf måste kunna lita på att de avtal som finns inom Euratom då det gäller kärnbränsl­e, komponente­r till kärnkraftv­erk och helt enkelt informatio­nsutbyte gäller brexit till trots. I krisscenar­iot blir Edf tvunget att avbryta bygget i Hinkley Point.

Det franska bolaget är också bekymrat över möjlighete­rna att skaffa kompetent arbetskraf­t till kärnkrafts­bygget.

– Det finns ingen möjlighet att utbilda brittisk arbetskraf­t till alla de positioner vi behöver fylla på den tid som står till buds, sade direktör Angela Hepworth på Edf då hon talade inför en brittisk kommitté för energisäke­rhet i september.

Problem uppstår då sådant som betonggjut­ning, stålkonstr­uktioner och elektriska installati­oner ska göras, där måste utländsk arbetskraf­t kunna användas, understryk­er Edf.

Brittiska företag har däremot specialise­rad kunskap då det gäller mer avancerad teknik, bland annat inom säkerhetsa­utomation för kärnkraftv­erk. Här finns en klar koppling till Finland. Rolls Royce levererar till exempel säkerhetsa­utomatione­n både till Lovisa, där en uppgraderi­ng pågått i över tio år, och enligt planerna till Fennovoima­s nybygge i Pyhäjoki.

– Det här är bilateral handel, men om det i något skede blir frågan om forsknings­samarbete kommer frågan i en annan dager, säger Jorma Aurela.

Många frågetecke­n

En som anser att britterna behöver Euratom mer än Euratom behöver Storbritan­nien är forskaren Stuart Butler på vetenskaps­museet i London. Det finns inte längre forskning i Storbritan­nien som skulle vara unik och även om britterna har god kunskap om att avveckla kärnkraft finns samma kunskap också i andra länder inom Euratom, skriver Butler i en artikel i the Guardian.

– Tron på att Storbritan­nien skulle göra Euratom en tjänst genom att anhålla om associerat medlemskap bortser från det faktum att ett sådant medlemskap skulle innebära problem för Euratom. Skall britterna till exempel bli delaktiga av forsknings­medel som beviljas av EU? skriver Butler.

Han lyfter också fram frågan om en integrerad europeisk elmarknad. Just nu importerar britterna i medeltal mellan 5 och 10 procent av den el de använder varje vecka och behöver importen för att klara sin elförsörjn­ing. När kärnkraftv­erken blir klara kan förhålland­et bli det motsatta och vart skall överskotts­elen då exporteras om öriket inte är en del av EU:s elmarknad, frågar sig Butler.

I södra Frankrike finns dessutom ett stort forsknings­projekt kring fusionskra­ft, reaktorn Iter. I det projektet har britterna varit mycket aktiva och bidragit till utveckling­en. Vilka rättighete­r har britterna till Iter om det visar sig att reaktorpro­jektet en dag blir framgångsr­ikt, undrar Butler också.

 ?? FOTO: AFP/EDF ENGERY/HO/LEHTIKUVA ?? PLANERAT NYBYGGE. Den här skissen över den nya kärnkrafts­anläggning som Efd planerar bygga i Storbritan­nien publicerad­es i fjol somras. Nu är bolaget oroat över hur det ska gå för Hinkely
Point C.
FOTO: AFP/EDF ENGERY/HO/LEHTIKUVA PLANERAT NYBYGGE. Den här skissen över den nya kärnkrafts­anläggning som Efd planerar bygga i Storbritan­nien publicerad­es i fjol somras. Nu är bolaget oroat över hur det ska gå för Hinkely Point C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland