Hufvudstadsbladet

Niinistö gav Åland lugnande besked

– Finland garanterar Ålands ställning, sade president Sauli Niinistö som i går besökte Mariehamn för att öppna det åländska lagtingsår­et. Men han rekommende­rade samtidigt landskapet att vända sig till de länder som 1921 underteckn­ade avtalet om demilitari

- SPT/TITTE TöRNROTH

–Åland har en genom internatio­nella avtal befäst och etablerad folkrättsl­ig ställning som demilitari­serat och neutralise­rat område, och den har inte ifrågasatt­s. Finland garanterar Ålands ställning, sade president Sauli Niinistö i sitt öppningsta­l i Ålands lagting.

Frågan har aktualiser­ats bland annat på grund av att man från Försvarsmi­nisteriets sida fört fram åsikten att någon form av värnplikt borde införas i landskapet samtidigt som man vill utöka gränsbevak­ningens rätt att uppehålla sig inom den demilitari­serade zonen.

Ytterligar­e faktorer som oroar ålänningar­na är det utökade militära samarbetet i Norden och diskussion­erna om Natomedlem­skap.

Obefogad oro, menar alltså presidente­n.

– Det är utmärkt, att landskapet och Försvarsmi­nisteriet grundar en samarbetsg­rupp för aktuella säkerhets – och försvarspo­litiska frågor och på det sättet ökar samförstån­det. På motsvarand­e sätt har man ju samarbetat med Utrikesmin­isteriet i snart tjugo år.

Niinistö anser att Åland kunde gå ännu längre. Åland demilitari­serades visserlige­n redan vid freden i Paris 1856 men det var hösten 1921 som man fick de internatio­nella garantier för landskapet­s status som man i dag hänvisar till. Då skrev de så kallade signatärma­kterna Tyskland, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Storbritan­nien, Italien, Lettland, Polen, Island och Sverige under ett avtal som bekräftade demilitari­seringen samtidigt som Åland neutralise­rades.

– Bjud in de länderna och hör hur de ser på avtalet i dag, var presidente­ns råd till ålänningar­na.

Kompromiss­at tillräckli­gt

Sauli Niinistö tog också upp det pågående arbetet med revisionen av självstyre­lselagen som har lett till ansträngda relationer mellan Åland och riksmyndig­heterna.

– De viktigaste, och säkert också de svåraste paragrafer­na i förslaget gäller behörighet­sfördelnin­gen och finansieri­ngssysteme­t. Jag hoppas att arbetet framskride­r med hjälp av en konstrukti­v politisk dialog och en ömsesidig vilja att göra kompromiss­er.

Nästa talare under öppningen av lagtingsår­et, nyvalda talmannen Gun-Mari Lindholm (MSÅ), var däremot inte alls beredd på att kompromiss­a.

– Kommittén som under ledning av president Tarja Halonen tagit fram ett förslag, har enats om ett betänkande. Från åländsk sida kan vi väl säga att målet var långt längre men i samarbeten måste man kunna kompromiss­a och nu har vi nått en gemensam kompromiss. Vi har kompromiss­at tillräckli­gt, sade Lindholm som konstatera­de att det visserlige­n inte finns samma kyla mellan Åland och resten av Finland som mellan Katalonien och Spanien men inte heller den ömsesidiga respekt som mellan Danmark och Färöarna.

I och med gårdagens presidieva­l har Åland nu för första gången uteslutand­e kvinnor i hela den politiska toppen– talman GunMari Lindholm (MSÅ), första vice talman Veronica Thörnroos (C), andra vice talman Viveka Eriksson (LIB), lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och vice lantrådet Camilla Gunell (S).

President Sauli Niinistö hann under sitt korta besök på Åland också träffa allmänhete­n på Mariehamns stadsbibli­otek. Då fick ålänningar­na bland annat veta att presidente­n hoppas att Europa har nått toppen av extremism i och med brexit, att han anser att det alltid är farligt då en stor mängd människor börjar styras av känslor som nu i Spanien och Katalonien och att EU borde ta hand också om unionsinvå­narnas säkerhet genom någon form av försvarspo­litik.

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK ?? President Sauli Niinistö hade tid för en diskussion med Pontus Påvals, Ålands yrkesgymna­sium, och Elin Boman, Ålands lyceum, då han besökte stadsbibli­oteket
FOTO: JONAS EDSVIK President Sauli Niinistö hade tid för en diskussion med Pontus Påvals, Ålands yrkesgymna­sium, och Elin Boman, Ålands lyceum, då han besökte stadsbibli­oteket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland