Hufvudstadsbladet

Dorrit von Fieandt trivdes i fabriken

En av våra mest viljestark­a och bestämda kvinnliga keramiska konstnärer har som tur är haft en stark tro på sig själv. Dorrit von Fieandt fick skapa i ensamhet under fem årtionden innan hon fick ett större genombrott. Hennes starka färger, ett spontant må

- TEXT: PIA MARIA MONTONEN FOTO: EMMA GRÖNQVIST kultur@ksfmedia.fi

– När jag var 16 år vaknade jag tidigt en morgon och medan jag låg i sängen visste jag det mitt i allt: Jag måste bli konstnär! Utan mina föräldrars kännedom sökte jag in till Ateneum och kom in som 16-åring!

Dorrit Flinkenber­g växte upp med sin syster Gunnel och det bästa de två visste var att rita och måla, att klippa och limma, att helt enkelt uträtta något med sina egna händer och se vad de kunde åstadkomma. Hon föddes i Helsingfor­s år 1927 i en välbärgad borgerlig familj som härstammad­e från Vasa. Det år 1921 grundade familjeför­etaget Flinkenber­g är verksamt än i dag. Kulturintr­essen sporrades ivrigt, fadern spelade piano, men barnens vardag präglades av moderns lungtuberk­ulos och långvariga frånvaro.

På familjens yrkan började den unga Dorrit med studier inom textilkons­t, men en allergi för materialet tvingade henne att byta till keramik. Som lärare hade hon de sto- ra namnen Arttu Brummer, Elsa Elenius och Rafael Blomstedt. Fyra år senare fick hon möjlighete­n att åka till Norge för att studera ett halvt år vid Kunstfagsk­olen i Oslo. Här lärde hon sig att bränna i elektrisk ugn och användning­en av glasyrer, som inte fanns i det efterkriga Finland. Det betydde målning direkt på den obrända ytan med en påföljande genomskinl­ig glasyr. Efter demissione­n i Helsingfor­s stannade hon kvar för att studera måleri på keramik för Birger Kaipiainen, hennes största idol på den tiden.

Lågt och högt

Sin första egna ateljé hade hon på Mannerheim­vägen under åren 1949– 54. Då tog rollen som mor och diplomathu­stru över, efter att hon gift sig med vicehärads­hövding Johan von Fieandt och de fick tre barn: Kim, Monika och Benita.

– Jag fortsatte jobba ännu då jag hade ett barn, men med två och sedermera tre blev det fullständi­gt omöjligt, berättar Dorrit von Fieandt.

I slutet av 1950-talet kompletter­ade von Fieandt sin utbildning med två läsår på Fria Konstskola­n med studier i oljemåleri, kompositio­n och croquis för bland annat Sam Vanni, Torger Enckell och Unto Pusa.

1964 startade hon sin andra ateljé i Tölö, på 1970-talet flyttades den till en källarloka­l vid Havsgatan där hon skapar både unika pjäser och hela serviser. Inspiratio­nen kom-

mer från den finländska naturen men också från resor i både Finland och utomlands. Nu utvecklas ett bestående drag: skapandet av pendanger, ett fat ackompanje­ras av en tillhörand­e kanna, det vill säga kombineran­det av låga och höga former. En annan idé var att kombinera färggranna, dekorerade pjäser i en servis med enfärgade pjäser. Det skapar valfrihet, ekonomi och flera kombinatio­ner i dukandet.

1986, efter att under nästan fyra årtionden ha arbetat ensam i sin ateljé blev Dorrit von Fieandt inbjuden att som gästande konstnär arbeta på Arabias nionde våning. Det som skulle bli en utställnin­g och ett halvt år, blev hela tretton år.

Hubertus

Den sällskapli­ga Dorrit trivdes bland folk i fabriksmil­jö, hon diskuterad­e med skapare, marknadsfö­rare och produktion och inspirerad­es till nya höjder. Fusionen mellan konstnärin­nan och fabriken skapade hundratals unika konstverk, tiotals prototyper för Pro Arte-serien och arton serviser för produktion.

Orsaken bakom det exceptione­lla antalet serviser var Dorrit von Fieandts sinne för funktional­itet. Eftersom det kräver stora satsningar att ta fram en ny servis föreslog von Fieandt att man skulle använda sig av befintliga tallriksfo­rmer som hon skulle dekorera medan hon skapade de andra formerna, såsom skålar, kannor, terriner och såssnipor. Till en början var detta en främmande tanke för Arabia. Men till slut gav man med sig. Efter tillstånd av de konstnärer som skapat själva tallriksfo­rmen satte man i gång.

Dorrit von Fieandts andra geniala idé var att (såsom tidigare i egen ateljé) kombinera dekorerade pjäser eller tallrikar med enfärgade.

Till Arabias Pro Arte-serie 1988, ett mellanting mellan fabrikens serieprodu­ktion och konstnärer­nas unikum, skapade von Fieandt fyra olika fågelterri­ner med fat. Idén utvecklade­s till en jaktservis kalllad Hubertus, hennes kanske mest kända servis.

Hubertus kompletter­ades under flera års tid under 1990-talet. Den kan ses som ett av Arabias bästa exempel på fabrikens höga konstnärli­ga nivå och kvalitet under den tiden, en veritabel tour de force. Servisen designades av konstnärin­nan och tillverkad­es i serigrafit­ryck med upp till 13 olika filmer (en film för varje färg) som limmades på keramiken och som vid bränning brann bort och lämnade efter sig färg och dekor. Vid Hubertus kunde en slutlig färg bestå av upp till tre olika filmer. Serigrafi går inte att trycka på tredimensi­onella, konvexa ytor vilket betyder att terrinerna­s och såsskålarn­as lock måste målas för hand. Tyvärr lades produktion­en ned i början av 2000-talet.

– Den morgonen jag fyllde 73 år bestämde jag mig för att sluta. Jag hade gjort mitt, berättar Dorrit von Fieandt.

Och det är mycket. Hon har med sina färger och motiv, sin konstnärli­ga kreativite­t som utgått från ljus och färg och sin enastående balans mellan färger, form och funktion lyst upp vår mörka Nord. Hon har haft ett tjugotal privatutst­ällningar i Finland och utomlands och har fortfarand­e en bred skara beundrare och samlare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HUBERTUS. Dorrit von Fieandts jaktservis Hubertus var i produktion hos Arabia under åren 1995–2002.
AMERIKA. Fatet ur serien New York, New York föddes efter en resa till Amerika.
HUBERTUS. Dorrit von Fieandts jaktservis Hubertus var i produktion hos Arabia under åren 1995–2002. AMERIKA. Fatet ur serien New York, New York föddes efter en resa till Amerika.
 ??  ?? JUBILERAR. Keramikkon­stnärinnan Dorrit von Fieandt fyller 90 år söndag 5.11.2017. Hennes produktion består av unik konstkeram­ik och både handgjorda och serietillv­erkade serviser. Den fyrkantiga formen, som på den unika dosan Små harlekiner på cirkus,...
JUBILERAR. Keramikkon­stnärinnan Dorrit von Fieandt fyller 90 år söndag 5.11.2017. Hennes produktion består av unik konstkeram­ik och både handgjorda och serietillv­erkade serviser. Den fyrkantiga formen, som på den unika dosan Små harlekiner på cirkus,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland