Hufvudstadsbladet

Esbo renoverar för 900 miljoner

Satsningar på renovering­ar av skolor och daghem så att alla stadens byggnader ska ha en frisk inomhusluf­t. Det är ett av rättesnöre­na för Esbo stad de kommande åren.

- NICLAS LÖNNQVIST

Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä har presentera­t sitt förslag för stadsfullm­äktige i Esbo. Mycket handlar om renovering­ar av skolor och daghem, vilket också summan på 900 miljoner på 10 år bekräftar. Bland renovering­ar och nybyggen finns Kungsgårds­skolans nya lokaler i Köklax som ska stå färdiga 2020 och det nya skolcentre­t i Alberga, som ersätter Boställssk­olans och två svenska daghems lokaler i Alberga. Också det svensksprå­kiga daghemmet i Esboviken får nya lokaler. Några ökningar i daghemsgru­pper eller skolklasse­r blir det inte.

Men någon rea på den kommunala skattesats­en som i Helsingfor­s kan man inte räkna med i Esbo.

– Det finns inga realistisk­a möjlighete­r att sänka skattesats­en i Esbo och det lär inte vara aktuellt de närmaste åren, säger Mäkelä.

Esbo stad gör nästa år investerin­gar för 287 miljoner euro. En stor del av pengarna går åt till att bygga vägar och från och med 2019 till Spårjokern. SFP kommer i förhandlin­garna att lyfta fram de för partiet viktigaste frågorna: utbildning, barnomsorg och service på svenska.

I budgetförs­laget saknas bland annat pengar för en ungdomsled­artjänst på svenska. En brist som man enligt gruppordfö­rande Bo Lönnqvist redan länge påtalat.

– Ungdomsver­ksamheten på svenska jobbar med ganska små resurser och vi har ansett att det krävs större satsningar. Det är ändå fråga om en ganska liten summa i budgeten för Esbo stads svenska tjänster. Budgetförs­laget är totalt drygt ett par hundratuse­n euro mindre än vad vi hade tänkt. Det ska vi jobba bort under budgetförh­andlingarn­a, säger Lönnqvist.

 ?? KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: ARKIV/ ?? Många skolor och daghem ska renoveras i Esbo de närmaste tio åren.
KRISTOFFER ÅBERG FOTO: ARKIV/ Många skolor och daghem ska renoveras i Esbo de närmaste tio åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland