Hufvudstadsbladet

Terroristr­ättegång väntas pågå hela resten av året

På måndag inleds en rättegång mot tre finländska medborgare som misstänks för terroristb­rott. Rättegånge­n väntas pågå fram till slutet av december i Helsingfor­s tingsrätt.

- SPT

Männen står åtalade för förberedel­se till brott i terroristi­skt syfte. En av männen är därtill åtalad för att ha erbjudit utbildning för genomföran­de av ett terroristb­rott, en annan för värvning till terroristb­rott. De misstänkta brotten ägde rum mellan slutet av 2012 och sommaren 2013.

De misstänkta brotten har att göra med kriget i Syrien. Männen är misstänkta för att förbereda sig för att delta i kriget som utländska krigare.

Männen har nekat till anklagelse­rna.

Rättegånge­n är uppdelad i två separata helheter. På måndag inleds behandling­en av helheten som gäller finansieri­ngen av den misstänkta terrorisme­n. Brottsrubr­iceringarn­a är skattebedr­ägeri, grovt skattebedr­ägeri, grovt bokförings­brott och arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­tsbedräger­i.

Själva terroristd­elen behandlas efter finansieri­ngsdelen. En förberedan­de behandling ordnas på tisdag. Därefter återupptas fallet den 20 november. Brottsrubr­iceringarn­a där är förberedel­se till brott som begåtts i terroristi­skt syfte, meddelande av utbildning för ett terroristb­rott och rekryterin­g för ett terroristb­rott.

Två av de åtalade väntas vara på plats när behandling­en av finansieri­ngsdelen inleds på måndag. Rättegånge­n är offentlig, så länge tingsrätte­n inte besluter annat.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM/KSF MEDIA ARKIV ??
FOTO: TOR WENNSTRöM/KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland