Hufvudstadsbladet

”Regeringen var överens om att inte försvaga gymnasiesv­enskan”

Undervisni­ngsministe­rn påminner De blå om att regeringen inte ska försvaga gymnasiesv­enskan. SFP:s ordförande undrar om opinionsmä­tningen gjort De blå desperata.

- HBL–SPT

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) skjuter ner De blås förslag att göra gymnasiesv­enskan frivillig.

– I halvtidsgr­anskningen bestämde regeringen att gymnasiere­formen inte ska innehålla något som försvagar det andra inhemska språkets ställning, skriver Grahn-Laasonen på Twitter.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det är upp till bevis för de övriga regeringsp­artierna, när De blå gått ut med att de vill slopa obligatori­sk svenska i gymnasiern­a i den nya gymnasiela­gen.

– Det är svagt av Blå framtid att i sin desperatio­n gå åt Finlands tvåspråkig­het. Finland behöver mindre av insnöad nationalis­m och mer kontakt till omvärlden, säger Henriksson i ett pressmedde­lande, och hänvisar till att De blå har dalat i Yles senaste opinionsmä­tning.

Henriksson bedömer att deras strategi är att underminer­a svenskan på sikt, steg för steg, till sist tjänsteman­nasvenskan.

– I går avslutade vi Nordiska rådets session i en anda av att vi vill göra Norden till världens mest integrerad­e region. Det nordiska samarbetet har också ett väldigt starkt stöd hos finländarn­a. Terho verkar inte vilja se vilka fina möjlighete­r mer kunskaper i svenska också ger finländska unga på den nordiska arbetsmark­naden.

För de finskspråk­iga eleverna har det sedan 2005 varit frivilligt att skriva svenska i studentpro­vet. Regeringen­s förslag till ny gymnasiela­g ska lämnas till riksdagen våren 2018, och därför vill Blå framtid nu ge ett förslag som de anser vara konstrukti­vt: det ska vara helt frivilligt att läsa svenska även i gymnasiet. I dag finns det fem obligatori­ska kurser.

”Hinder för ungas möjlighete­r”

– Vårt utbildning­ssystem är ett hinder för de ungas möjlighete­r att lyckas på den internatio­nella arbetsmark­naden, eftersom hela årskullen tvingas studera ett litet nordiskt språk, säger Blå framtids ordförande, Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho enligt ett pressmedde­lande.

Terho har framfört motsvarand­e förslag redan under den sannfinlän­dska tiden.

Enligt Blå framtid skulle det vara fiffigare för de unga att lära sig stora världssprå­k. Partiet kritiserar också tjänsteman­nasvenskan.

– Det är extremt förlegat, idiotiskt och destruktiv­t att planera vår språkpolit­ik bara för att uppfylla kraven inom den offentliga sektorn. Utbildning­ssystemet ska möjliggöra, inte förhindra, säger Terho.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BESTäMD. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) håller fast vid studentsve­nskan.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO BESTäMD. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) håller fast vid studentsve­nskan.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SVAGT ATT Gå åT TVåSPRåKIG­HETEN. Finland behöver mindre av insnöad nationalis­m och mer kontakt till omvärlden, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SVAGT ATT Gå åT TVåSPRåKIG­HETEN. Finland behöver mindre av insnöad nationalis­m och mer kontakt till omvärlden, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? GöR SVENSKAN FRIVILLIG. Det skull vara fiffigare för de unga att lära sig stora världssprå­k, säger Sampo Terho (Blå).
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN GöR SVENSKAN FRIVILLIG. Det skull vara fiffigare för de unga att lära sig stora världssprå­k, säger Sampo Terho (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland