Hufvudstadsbladet

Stbl: Missnöje med studentkår­svalet i Åbo

Det riktas skarp kritik mot det pågående kårvalet vid Åbo Akademis studentkår, skriver Studentbla­det i sitt senaste nummer.

- HBL

Tidningen har intervjuat Ida-Maria Sola som kandiderar i studentkår­ens fullmäktig­e.

– Varför ska vi ha ett kårval och ett fullmäktig­e om det inte finns något att kämpa för eller om kandidater­na inte vet vad de vill kämpa för? säger hon.

Enligt Sola kämpar kåren med ett lågt valdeltaga­nde för att studerande inte vet vad studentkår­en egentligen gör.

– Valet blir en tävling om vem som har flest vänner som röstar istället för att handla om hur studentkår­en ska styras, säger hon. Och fortsätter: – Det finns också en rädsla för att ta konflikter eftersom de finlandssv­enska kretsarna är så små och alla vill komma överens med varandra.

Hon får mothugg av Pontus Lindroos, styrelseor­dförande, som menar att studentkår­en inte är rädd för konflikter. Fullmäktig­eordförand­e Oscar Nyman stämmer in med Lindroos. Men tillägger att små kretsar kan spela en roll.

– Jag tror att den lilla ankdammen gör att det kan vara svårt att säga sin åsikt. Alla känner varandra, eller har gemensamma kontakter och saker sprids väldigt snabbt.

Åbo Akademi har 5 500 personer som studerar till en grundexame­n. Kårvalet ordnas vartannat år där ett fullmäktig­e på 25 personer väljs. I valet röstar studerande vid alla av ÅA:s studieorte­r, det vill säga Åbo, Helsingfor­s, Vasa och Jakobstad. Förhandsrö­stningen i kårvalet pågår som bäst. De egentliga valdagarna är den 7 och den 8 november.

❞ Det finns också en rädsla för att ta konflikter eftersom de finlandssv­enska kretsarna är så små och alla vill komma överens med varandra. Ida-Maria Sola

 ?? FoTo: WikimEdia Commons ?? valtIdeR. Åbo Akademis studentkår­s hus ritat av Erik Bryggman.
FoTo: WikimEdia Commons valtIdeR. Åbo Akademis studentkår­s hus ritat av Erik Bryggman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland