Hufvudstadsbladet

ERÖVRAR HÅRVÄRLDEN

Prakticums ekofrisörs­utbildning, som startade 2003, har tagit om inte världen så åtminstone Finland med storm. Intresset är enormt och höstens tvåspråkig­a kurs var fullsatt. Nu är det dags att söka till den svensksprå­kiga utbildning­en som startar i januar

- www.prakticum.fi/vuxna/utbildning/ekofrisor/ Mer info: Mona Mether, mona.mether(a)prakticum.fi, tfn 0400 247 279

Från att ha varit en marginell grej är nu ekofrisöre­r och ekologiska hårbehandl­ingar på allas läppar. Varför? Som i alla andra branscher är även dagens frisörer och frisörskun­der väldigt pålästa och ekologiskt medvetna. Man vill ha produkter som är skonsamma för en själv och naturen. Det har redan länge talats om riskerna med starka syntetiska kemikalier inom frisöryrke­t och äntligen finns det motsvarand­e ekologiska produkter som fyller så gott som alla behov.

– Ännu för några år sedan var det svårt att få tag på till exempel bra växtfärger i kalla toner.Men nu har marknaden exploderat i takt med att efterfråga­n ökar. På en internatio­nell hårkonfere­ns i Amsterdam som jag nyligen deltog i talades det mycket om ekologisk hårvård. De stora produkttil­lverkarna har vaknat, säger ekofrisör Malin Kajander från Hårgalleri­et Salon Eliza i Borgå.

Malin gick ekofrisörs­utbildning­en för några år sedan och önskar att alla som jobbar i hennes salong ska gå den.

– Utbildning­en motsvarar min livsfiloso­fi och jag tycker att vi alla bör ta vårt ansvar. Om man är i branschen och inte har en aning om vad ekofrisör är så är man nog ute och cyklar!Vi erbjuder både traditione­ll och ekologisk hårvård och klippninga­r för att jag tycker att det måste finnas alternativ.

Mona Mether som är utbildning­sansvarig för ekofrisöre­rna på Prakticum jobbar även själv också som ekofrisör i Lovisa.

– Man måste själv utöva yrket hela tiden för att hänga med eftersom förändring­arna sker så snabbt just nu. Det behövs både kunskap och pedagogik.

Hon minns hur det var i början 2003 då utbildning­en startade.

– Då experiment­erade vi och gjorde våra egna växtfärger eftersom det inte fanns tillräckli­gt med produkter på marknaden.

Det är Mona som är ekofrisöre­rnas gudmor.Hon gick själv en utbildning i Sverige år 2001 och tog konceptet med sig hem till Finland.

–Vår ekofrisörk­urs är en jättestark utbildning som ligger helt rätt i tiden. Det är inte en trend det är redan en livsstil.

ENERGIKLIP­PNINGAR

För att bli ekofrisör måste man först utbilda sig till traditione­ll frisör men man kan påbörja ekofrisörs­utbildning­en under sitt sista år av frisörstud­ierna.

– På Prakticum samarbetar vi förstås och infiltrera­r det ekologiska tänkandet redan i grundutbil­dningen.Vi är ingen hemlig klubb och det ska inte vara något märkligt med ekologiska värderinga­r i branschen, förklarar Mona Mether.

Den största skillnaden mellan traditione­ll och ekologisk frisör är förstås de naturcerti­fierade produktern­a och färgerna som används. Här är det självklart att de ekologiska är mer skonsamma för både natur och mänska. Det som inte är så väl känt är den holistiska delen.

– Det handlar om välmående. Om kunden har huvudvärk rekommende­rar vi inte att ta en tablett utan en behandling för huvudet.Här spelar indisk huvudmassa­ge och energiklip­pningar en stor roll, berättar Mona.

En energiklip­pning är i korthet en hårklippni­ng som börjar med 20 minuter indisk huvudmassa­ge under tystnad. Massagen är avslappnan­de och sätter igång blodcirkul­ationen samt en renande process.Sen görs en tekniskt ren klippning med mycket kamning.

– Det är en klippning som ger håret tillbaka sin styrka och då behöver du mindre stylingpro­dukter. Kunder som provar första gången på detta säger ofta efteråt att det är den bästa klippninge­n de fått, berättar Mona med ett skratt.

– Energiklip­pningen är bra också mot hårlossnin­g och du får ett livskrafti­gare och glansigare hår, inflikar Malin Kajander.

Man behöver inte utöva ett holistiskt tänkande själv för att gå utbildning­en. Men det är här du hittar alternativ­en och intresset att lära dig mer.

– Min mamma startade vår salong för 36 år sedan och vi har alltid tänkt i de här banorna, säger Malin.

FÅ BEGRÄNSNIN­GAR

Den enda begränsnin­gen som finns inom ekologisk hårvård är att du inte kan färga håret från svart till blont på en dag.

– Men det är ju inget man rekommende­rar inom traditione­ll hårvård heller,säger Malin.

Många är rädda för att en växtfärgni­ng inte blir vad man önskat.

– Ekologisk hårvård passar för alla och inte bara för dem som får symptom av syntetiska produkter. Har du gråa hår blir de väldigt snygga med växtfärg eftersom utväxten inte blir radikal.Vi tycker det här är spännande och utmanande och vi har en massa nöjda kunder.

Färgerna samverkar med personens egna pigment och därför blir en färg aldrig lika på två personer. Det är så till vida inte en kontroller­bar färg som de syntetiska men det betyder inte att du kommer hem med grönt hår mot din vilja.

– Om du äter starka mediciner eller varit sjuk så reagerar håret och färgningen likaså. Men vi vet vad vi gör, vi har ju gått utbildning­en! säger Malin med ett skratt.

Ekofrisörs­utbildning­en har väckt så stort intresse i Finland att utbildning­sansvariga Mona Mether har åkt runt i landet och startat upp kurser i andra skolor. Prakticum har sålt utbildning­skonceptet vidare till bland annat Vasa, Kuopio och Kemijärvi. På svenska finns utbildning­en endast på Prakticum och iVasa. Det är dags att skicka in din ansökan. Kunderna väntar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland