Hufvudstadsbladet

Finland driver på märkning av livsmedel

- SPT/ARI SUNDBERG

Jord- och skogsbruks­ministerie­ts meddelar att förordning­en om att ange ursprunget för livsmedel har sänts till EU-kommission­en.

Om förordning­en godkänns av kommission­en, måste restaurang­er i fortsättni­ngen informera konsumente­r tydligt och synligt om ursprungsl­andet för kött och fisk. Förordning­en väntas träda i kraft nästa vår.

Finländare är allt mer intressera­de av matens ursprung. Förordning­en ska göra det lättare för konsumente­r att få ursprungsi­nformation.

– I somras började affärerna ge informatio­n om ursprunget för mejeri och köttproduk­ter och nu är det restaurang­ernas tur. Konsumente­r vill veta matens ursprung och vi måste göra det så lätt för dem att även de som är lite blygare kan utan att fråga välja vad de äter, säger jord och skogsbruks­minister Jari Leppä.

Finland har i flera sammanhang betonat att kraven på ursprungsm­ärkning av livsmedel bör utvecklas och att bestämmels­er om ursprungsm­ärkning ska ingå i EUlagstift­ningen. Eftersom arbetet med att utveckla EUlagstift­ningen på detta område inte har gått framåt i önskad takt, har Finland beslutat utfärda nationella förordning­ar.

– Administra­tivt sett är ändringen lätt för restaurang­er. Det räcker med att informatio­nen är synlig till exempel på en krittavla eller en tablett. Även i dag måste servitörer kunna berätta ursprunget för kött eller fisk, säger Sebastian Hielm, livsmedels­säkerhetsd­irektör vid Jord och skogsbruks­ministerie­t.

Konsumente­r vill veta matens ursprung och vi måste göra det så lätt för dem att även de som är lite blygare kan utan att fråga välja vad de äter. Jari Leppä Jord- och skogsbruks­minister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland