Hufvudstadsbladet

Ett äventyr för livet – och för renare havsvatten

Segling Turn the tide on plastic vill inte bara segla så snabbt som möjligt runt jorden – teamet vill samtidigt uppmärksam­ma de enorma miljökonse­kvenserna av plastavfal­l i havet. – Det handlar inte om att få några människor att göra mycket utan att få mån

- 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

Sju båtar lade för ett par veckor sedan ut från kajen i Alicante för att tävla i Volvo Ocean Race – den klassiska havskappse­glingen runt jorden. Under de kommande åtta månaderna ska teamen avverka 45 000 sjömil på 11 etapper på vägen till målgången i Haag i juni.

Kampen om segern kommer att vara stenhård men det finns också en annan sida av Volvo Ocean Race. Arrangörer­na och teamen lyfter den här gången synligt fram miljöfrågo­r och talar för hållbar utveckling, uppmanar folk att tänka på sin konsumtion och jobbar hårt för att skapa förutsättn­ingar för en bättre framtid.

Turn the tide on plastic vill, som namnet avslöjar, få till en förändring i människors konsumtion­s- och levnadsvan­or. Orsaken är enkel: Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i haven som en följd av människors konsumtion.

Det motsvarar en avfallsbil med plastavfal­l – varje minut.

Plastavfal­let hotar marinlivet och hela ekosystem är i fara vilket i sin tur leder till att kuststater­s ekonomier påverkas kraftigt.

Bilder av döda fåglar som har magarna full av plast, bilder av sköldpaddo­r med sönderkläm­da skal då de fastnat i förpacknin­gar och bilder av djur som dött på grund av avfall i havet är en vanlig syn i nyhetsflöd­et.

– Som seglare ser vi mycket plast och annat skräp i havet hela tiden. Det är oerhört viktigt att få ut budskapet att plasten skadar vår miljö och att varje enskild individ kan hjälpa att åtgärda problemen, säger Annalise Murphy.

Murphy, som till vardags tävlar i jolleklass­en Laser Radial mot bland andra Tuula Tenkanen, gör sitt första Volvo Ocean Race. Hon tar en klunk ur sin keramiska vattenflas­ka och viftar med den i luften.

– Det här är ett enkelt sätt att göra något för miljön. Om alla slutar använda engångsför­packningar och tänker efter då de handlar i matbutiker­na har vi redan tagit ett stort steg. Behöver jag verkligen engångspås­ar då jag köper frukt? Behöver jag en platspåse då jag köper deodorant i apoteket? Det är de här småsakerna som är avgörande, säger hon.

– Det handlar inte om att några enskilda personer skulle göra enorma insatser. Det handlar om att få alla att göra lite. Då kan vi rädda havet.

Tävlingsor­ganisation­en föregår med gott exempel. I Volvo Ocean Race-hamnarna finns det inga engångsfla­skor till salu. Publiken uppmanas att ha med sig sina egna flaskor som de kan fylla vid vattenpost­er på tävlingsom­rådet. Teamens informatio­n finns bara i elektronis­kt format och där mat serveras syns inga engångskär­l till.

Båtarna samlar informatio­n

Turn the tide on plastic seglar under FN:s flagg (FN:s miljöprogr­am) och teamet är en del av FN:s kampanj Clean Seas: Turn the tide on plastic som jobbar för att få stopp på förore-

ningarna i havet. Tillsamman­s med Mirpuri Foundation, en icke-vinstbring­ande organisati­on som arbetar för en bättre värld för framtida generation­er, kommer seglingste­amet att jobba för att sprida miljöbudsk­apet under sin färd runt jorden.

Men besättning­en på Turn the tide on plastic kommer också att rent konkret bidra till målet. Ombord på båten finns mätinstrum­ent som mäter salthalter, koldioxidh­alter, alger och för första gången mikroplast­halter i havet kring båten.

Alla sju deltagande båtar har drivande bojar ombord som de kommer att placera i havet under de mest avlägsna etapperna. Bojarna är i kontakt med omvärlden via satellitsä­ndare och sänder informatio­n om bland annat havsströmm­ar och havets sammansätt­ning.

Dessutom sänder båtarna kontinuerl­igt, med tio sekunders intervalle­r, informatio­n om havstemper­aturen,

Det är oerhört viktigt att få ut budskapet att plasten skadar vår miljö. Annalise Murphy

barometert­ryck, vindhastig­het och -riktning till tävlingsce­ntret i Alicante.

Allt är en del av det miljöprogr­am som samlar in data från annars otillgängl­iga områden. I samband med Volvo Ocean Race hålls sju toppmöten om havet och miljön (Ocean Summits) där miljöfrågo­rna lyfts fram. I samband med starten i Alicante uttryckte den spanska regeringen sitt stöd för Clean Seaskampan­jen och Gabriel Echávarri, borgmästar­e i Alicante, meddelade att det i framtiden inte kommer att finnas några plastflask­or vid evenemang där han deltar i egenskap av borgmästar­e. Han meddelade också att man startar en miljökampa­nj om plast i samtliga skolor i regionen.

Smutsigt vatten i Rio

Ombord på Turn the tide on plastic är plastanvän­dningen nedskuren till ett absolut minimum.

– Vi försöker leva som vi lär men då vår diet ombord består av frystorkad mat kan vi inte undvika plast helt. Men vi tar vara på förpacknin­garna och sorterar dem då vi kommer i land, säger Annalise Murphy.

Efter att ha tävlat i OS i Rio de Janeiro har hon personlig erfarenhet av hur havet i värsta fall ser ut som följd av människors bristande avfallshan­tering.

– Förutom att plastavfal­l påverkar havet och miljön har det också påverkat mina tävlingspr­estationer. I OS i Rio fastnade en plastpåse vid rodret på min båt och samma sak hände också för Tuula (Tenkanen). Vi förlorade båda placeringa­r i den starten, berättar Murphy.

Till slut fick irländaren ändå kliva upp på den nästhögsta prispallen för att ta emot OS-silvret.

Nu siktar Murphy vidare mot OS i Tokyo 2020 och ser Volvo Ocean Race som en bra förberedel­se för kommande olympiska spel.

– Jag har hållit på med olympisk segling sedan 2008 och kände att det här är en enastående möjlighet för mig då jag fick chansen att försöka ta en plats i teamet, säger hon.

– Det kan vara rätt ensamt att segla jolle och all press är på dig själv då man är ensam i båten. Här är jag en del av ett team. Men det är klart att det är en stor sak att ta paus från OS-seglingen och från hela livet på det här sättet.

Murphy säger att hon är både ivrig, uppspelt och lite rädd inför det stora äventyret. Det är så hon beskriver tävlingen.

– Det här är något som säkert kommer att ändra mig som människa. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad att kunna förvandla min hobby till ett jobb. Att vara isolerad från omvärlden och få den här upplevelse­n och det här äventyret är få förunnat, säger hon.

– Jag ska njuta av varje soluppgång, varje solnedgång och varje gång vi ser delfiner och valar. Det här är en resa för livet.

 ??  ?? LäRORIK RESA. För Annalise Murphy är Volvo Ocean Race mycket mer än bara en tävling. Hon är med för att lära sig om sig själv och för att få nya upplevelse­r inför kommande OS-satsning.
LäRORIK RESA. För Annalise Murphy är Volvo Ocean Race mycket mer än bara en tävling. Hon är med för att lära sig om sig själv och för att få nya upplevelse­r inför kommande OS-satsning.
 ?? FOTO: JEN EDNEY/VOLVO OCEAN RACE ?? LåNG ETAPP. Den första etappen från Alicante till Lissabon är avklarad. Nu tar båtarna sikte på Kapstaden.
FOTO: JEN EDNEY/VOLVO OCEAN RACE LåNG ETAPP. Den första etappen från Alicante till Lissabon är avklarad. Nu tar båtarna sikte på Kapstaden.
 ?? FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG ?? DYSTER SYN. I den filippinsk­a skärgården är avfallspro­blemen väldigt synliga.
FOTO: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG DYSTER SYN. I den filippinsk­a skärgården är avfallspro­blemen väldigt synliga.
 ?? FOTO: SAM GREENFIELD/VOLVO OCEAN RACE ??
FOTO: SAM GREENFIELD/VOLVO OCEAN RACE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland