Hufvudstadsbladet

Chocknyhet: KHL hotar dra sig ur OS-hockeyn

- HBL

Finland, och de övriga deltagande lagen, kan tvingas klara sig utan KHL-spelare i OS efter att den ryska ligan gått ut med ett hot om att bojkotta turneringe­n i Sydkorea.

ISHOCKEY Ifall Ryssland inte får tävla under sin egen flagga i OS i Pyeongchan­g kommer KHL att stoppa sina spelare från att delta i ishockeytu­rneringen skriver ryska Sport Ekspress.

KHL:s hot är en direkt reaktion på att de ryska längdåkarn­a Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängts av från OS för all framtid på grund av dopning.

Enligt Sport Ekspress kan KHL komma att bojkotta OS om Ryssland inte får tävla som nation i OS. I friidrotts-VM i London tävlade de ryska idrottarna under neutral flagga.

Om internatio­nella olympiska kommittén beslutar att samma gäller i Pyeongchan­g kan KHL annullera den paus som finns inprickad i kalendern 29.1–25.2. Det skulle betyda att det varken finns NHL- eller KHL-spelare i OS.

För lejonens del skulle beslutet vara katastrofa­lt. Stommen av Finlands OS-lag är planerat kring KHL-spelare. Den inhemska ligan har inte någon OS-paus i kalendern vilket betyder att klubbar som har spelare i OS tvingas klara sig utan dem under några veckors tid medan lag som inte har OS-spelare får spela med normal laguppstäl­lning hela säsongen.

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF:s ordförande Rene Fasel hoppas förstås att det inte blir någon bojkott från KHL:s sida.

– Det skulle vara fel att förbjuda KHL-spelarna att spela i OS, säger Fasel till Sport Ekspress.

Om Ryssland inte deltar i OShockeyn som följd av en KHL-bojkott kommer man enligt Fasel inte att lyfta in ett annat lag i turneringe­n.

 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI ?? OS I FARA? Ilja Kovaltjuk och Mikko Koskinen är givna i Ryssland respektive Finlands OS-lag om KHL-spelarna deltar
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI OS I FARA? Ilja Kovaltjuk och Mikko Koskinen är givna i Ryssland respektive Finlands OS-lag om KHL-spelarna deltar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland