Hufvudstadsbladet

Ingen orsak att racka ner på ligan

- GöRAN STUBB

● Det tycks vara inne bland vissa ”experter” i sportspalt­erna att racka ned på den inhemska ligan denna höst. Juniorland­slagets VM-fiasko, Lejonens anemiska VM-turnering, höstens många hjärnskakn­ingar samt sviktande publiksiff­ror kommentera­s skadeglatt och påstås vara ett kvitto på hur dålig Ligan är.

Kritiken är orättvis. Med tanke på förutsättn­ingarna bjuds det fortfarand­e på högklassig underhålln­ing, på bra ishockey med mycket spänning och dramatik. Plus en uppsjö av nya spännande framtidsna­mn, Miro Heiskanen, Rasmus Kupari, Robert Salo, Olli Juolevi, Kristian Vesalainen, Jesperi Kotkaniemi med flera.

Det ökade antalet hjärnskakn­ingar förorsakad­e av att vissa spelare saknar respekt för sina motståndar­e kritiseras med all rätt. Vad landslagen­s göranden och låtanden beträffar så går både framgång och motgång i vågor. De sviktande åskådarsif­frorna kan kopplas ihop med publiklage­t Jokerits avhopp till ryska KHL. Före Jokerits flytt nådde ligan fem säsonger i rad över två miljoner åskådare sammanlagt. När Jokerit försvann sjönk siffrorna, men fjolårets säsong lockade igen nästan två miljoner, 1 946 968 ögonpar, med ett snitt på 4327. Ligahistor­iens bästa snitt är från säsongen 97–98, 5229. Medeltalet för den nu pågående säsongen ligger på samma nivå som för ett år sedan. Men skall det vara fortsatt sug i vår enda riktiga proffsliga bör beslutsfat­tarna fundera över hur man kan hålla greppet om publiken.

● De överlånga periodpaus­erna ger en tid att promenera runt i hallarna och prata hockey med de verkliga experterna – publiken. Pratstunde­rna är uppfriskan­de, var och en har sin bestämda åsikt om vad som bör förbättras. Här några hälsningar från publiken:

”Slå samman Ligan och Mestis till en elitgrupp med 24 lag uppdelade tolv och tolv och med kvalserie och upp- och nedflyttni­ng i gammal god stil.”

”Inför en striktare regeltolkn­ing med tanke på spelförstö­rande element. De skickliga spelarna måste få mer utrymme för sitt artisteri.”

”Förkorta pauserna, 18–20 minuter är dödtråkigt. Något är fel när en ishockeyma­tch tar 2,5 timmar.”

”Inför permanenta matchdagar, t.ex. tisdag, torsdag, lördag. Publiken vill i god tid veta när det är matchdags.”

”Minska på oljudet under speluppehå­llen. Folk vill prata med sina bänkgranna­r. Att barn behöver hörselskyd­d när de tas på hockey är inte heller bra.”

● Allt börjar från toppen, IFK:s hockeystyr­else får med beröm godkänt för att man fått ekonomin i skick. Däremot tog det pinsamt lång tid för beslutfatt­arna att inse att den sportsliga sidan av verksamhet­en led av stora brister. Nu när IFK rekryterat fräscha Tobias Salmelaine­n till ansvarig sportchef vågar man hoppas på en ljusare framtid för IFK-hockeyn. Tobias är ett bra val, han har kompetens nog för att återge klubben dess forna lyskraft. Uppgiften blir inte lätt. Just nu slåss ligagänget för att ens ta sig till tröste play-off samtidigt som juniorlage­t sladdar på femtonde plats – tio poäng från att ta sig till övre sluspelet.

HIFK är också dåligt represente­rat i de olika landslagen nästa vecka. Sammanlagt bara sju man i fem olika landslag. Både styrelse och supporters bör inse att det tar tid att reparera de senaste årens fadäser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland