Hufvudstadsbladet

Ett spöke bakom välfärdssa­mhället

”Ett spöke går runt Europa – kommunisme­ns spöke.” Så inledde Karl Marx och Friedrich Engels Kommunisti­ska manifestet 1848. De anade inte hur rätt de skulle få. Den kommunisti­ska drömmen skulle störta regenter, rita om gränser, starta krig och skapa nya fö

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON MIKAEL BOBACKA Staffan.bruun@gmail.com

De fattiga och förtryckta i Europa fick på 1700-talet två starka signaler som visade att orättvisor inte behöver vara bestående. Den amerikansk­a självständ­ighetsförk­laringen 1776 betonade att alla människor är födda lika och bör åtnjuta rätt till liv, frihet och strävan efter lycka.

Inspirerad­e av den framgångsr­ika amerikansk­a frihetskam­pen genomförde folket i Paris den franska revolution­en 1789 med slagordet ”Frihet, jämlikhet, broderskap”. De båda exemplen visade att folket kunde ta makten, störta sina kungar och herrar och vid behov halshugga adelsmän och andra plågoandar.

Frankrike skulle uppleva nya revolution­er 1830, 1848 och 1871 som inspirerad­e andra folk att göra uppror.

Karl Marx förkunnade ”Proletärer­na har ingenting annat att förlora än sina bojor. Men en hel värld att vinna.”

Långsamt gick det upp för dem som hade makt och rikedom att det kunde vara klokt att lindra missnöjet och gå in för eftergifte­r. Redan 1879 förbjuder man i Finland utnyttjand­et av barn under tolv år som arbetskraf­t. Också under 18-åringars arbetsplik­t begränsas. Vid den här tiden är en tredjedel av arbetskraf­ten i industrin barn.

Tyskland blir 1881 först i Europa att stifta sociallaga­r med målet att lindra nöden och förbättra arbetstaga­rnas förhålland­en. I Finland talar fabrikör Viktor von Wright för arbetarnas sak och kräver reformer. Han varnar för att alternativ­et är ett

väpnat uppror. I Europa blir arbetarför­eningarna allt mer militanta och ställer sig bakom socialisti­ska program.

Yrjö Yrjö-Koskinen förkunnar att ”Socialisme­n inte ska komma åt att så sitt ogräs bland Finlands arbetare.” Fabrikör von Wright går till handling och grundar 1883 Helsingfor­s arbetarför­ening med målet att lösa konflikter i sämja, tillsamman­s med arbetsgiva­re.

Tidigare hade man på industrior­ter grundat arbetarför­eningar som främst ägnade sig åt bildning, teater, nykterhet och annat vällovligt som stod långt ifrån ropen på klasskamp. I tio år fick von Wright leda sin förening, sedan tog de radikala över.

Krav ställdes på rösträttsr­eform, 10timmars arbetsdag och arbetarsky­dd. 1897 marscherad­e arbetarna i Helsingfor­s för första gången under röda fanor och året därpå grundades Helsingfor­s svenska arbetarför­ening. Den existerar än i dag som den äldsta medlemsför­eningen i SDP.

Finlands arbetarpar­ti grundades 1899 i Åbo, men bytte fyra år senare namn till Finlands socialdemo­kratiska parti och antog ett socialisti­skt program.

Men redan tidigare hade arbetare börjat organisera sig fackligt. Helsingfor­s bokarbetar­e var först och grundade 1869 en läseföreni­ng som 1885 omvandlade­s till den första fackföreni­ngen i Finland. Finska landsorgan­isationen, föregångar­en till FFC, grundades 1907.

Storstrejk­en som följde på Rysslands nederlag i ryskjapans­ka kri get 1904–1905 slutade med att tsar Nikolaj II gick med på att avstå en del av makten till en nyinrättad duma (riksdag). I Finland utbröt också storstrejk, socialiste­rna ville gå betydligt längre än i Ryssland och krävde allmän och lika rösträtt för alla. I slutskedet av strejken stod nygrundade röda garden mot borgerliga studentgar­den på Senatstorg­et. Den gången kunde blodspilla­n undvikas.

Alla får rösta

Finland fick som första land i Europa en enkammarri­ksdag med rösträtt för alla 24 år fyllda, såväl kvinnor som män. I den nya riksdagen som valdes 1907 fick socialdemo­kraterna 80 mandat av 200. Partiet drev nu en öppet socialisti­sk klasskamps­linje. Skyddskåre­r grundades parallellt med röda garden som förberedel­se för den stora katastrofe­n tio år senare.

De liberala vindarna var snabbt över i det ryska hovet och den gamla ordningen återupprät­tades, förrysknin­gen av Finland likaså. Lantdagen upplöstes år efter år på grund av kritik mot kejsaren. Många lagar om arbetarsky­dd, jordägande och socialhjäl­p som genomdrevs i övriga Europa förblev ostiftade, bara en förbudslag kunde man enas om men den lagen vägrade kejsaren stadfästa.

Med första världskrig­et upphörde försöken att i Europas länder uppnå sociala förbättrin­gar lagstiftni­ngsvägen. Nu skulle all produktion anpassas efter krigsmakte­ns behov. Efter fyra år var misären så utbredd att kommuniste­rna kunde genomföra sin oktoberkup­p i Ryssland. Tyskland var nära att följa exemplet, men militären slog ner de kommunisti­ska spartakist­ernas kuppförsök. I stället banade missnöjet väg för Adolf Hitler.

Den röda lyktan tändes

I Helsingfor­s tändes 27 januari 1918 den röda lyktan i tornet på Folkets hus i Hagnäs. Det var signalen att revolution­en hade börjat. Finland skulle gå Rysslands och bolsjevike­rnas väg, var målet. Men de vita segrade och därmed var arbetarrör­elsen tillfällig­t tillintetg­jord. Det skulle dröja till 1930 innan ett nytt fackligt centralför­bund etablerade­s, FFC.

En del arbetarled­are flydde till Moskva där de grundade Finlands kommunisti­ska parti i exil. Största delen av dem skulle avrättas i Stalins terror på 1930talet. Bara Otto-Wille Kuusinen gjorde strålande karriär och slutade som en av Josef Stalins närmaste män.

Socialdemo­kraterna kunde däremot snabbt göra comeback i Finlands riksdag under ledning av nyvalda ordförande­n Väinö Tanner som hållit sig utanför inbördeskr­iget och blev statsminis­ter 1926.

Efter inbördeskr­iget stiftades torparlage­n och jordanskaf­fningslage­n som gav den obesuttna befolkning­en på landet rätt att lösa in jord förmånligt. 100 000 nya jordbruk skapades.

Allmän läroplikt infördes 1921, en sexårig folkskola skapades för alla barn i åldern 7–13 år.

1937 tillträdde rödmyllere­geringen som leddes av socialdemo­krater och agrarer (Center). Man hade enats om ett omfattande program för sociala reformer som snabbt började förverklig­as. Folkpensio­nslagen som garanterad­e alla 18 år fyllda medborgare ålderdoms och invalidför­säkring trädde i kraft 1939. Samtidigt stiftades vårdlagar som moderniser­ade fattigvård­en. Staten tog också ett ökat ansvar för barnskydd och för utstötta.

Reformerna överslätad­e delvis hatet från 1918 och banade väg för den sämja, vinterkrig­sandan, som de kommande krigen förutsatte.

Flyttar västerut

Efter kriget stympades jordbruken ytterligar­e då 400 000 karelare skulle placeras. Många jordbruk blev så små att de inte bar sig. Det bäddade för nästa flyttnings­våg då en halv miljon finländare 1945–1990 emigrerade till Sverige, över hälften stannade för gott.

Uppsvinget efter kriget skapade spelrum för nya reformer. Åren 1945–1980 ökade statens utgifter niofalt. Barnbidrag­et infördes 1948 och moderskaps­penningen 1964. Lagen om barndagvår­d godkändes efter seg kamp i riksdagen 1973 och kompletter­ades tolv år senare med lagen om hemvårdsst­öd. Alla medborgare garanteras hälsovård tack vare den obligatori­ska sjukförsäk­ringen som infördes 1964, redan 1957 utvidgades folkpensio­nen att gälla alla.

1960 infördes arbetslösh­etsersättn­ing i stället för statliga nödhjälpsa­rbeten och några år senare förkortade­s arbetsveck­an till 40 tim mar som ledde till att lördagen blev ledig dag.

Vänstern krävde hela efterkrigs­tiden att man skulle införa en grundskola som var lika för alla och avgiftsfri. Ändå räckte det till 1970talet innan man skrotade indelninge­n i fri folk och yrkesskola för fattiga och avgiftsbel­agda lärdomssko­lor som ledde till universite­tsstudier för rika. Lagen om den nioåriga grundskola­n för alla godkändes av riksdagen 1968 och började genomföras 1972.

I dag ifrågasätt­s sextiotale­ts reformbygg­e åter, det blev för dyrt, för stelt och för byråkratis­kt, säger kritikerna. Också om kanske tiden är inne att se över en del av reformerna ska ingen skugga falla över arbetarrör­elsens pionjärer som i ur och skur drev utveckling­en framåt mot större rättvisa och jämlikhet.

Den mest tongivande socialdemo­kraten är utan tvekan Väinö Tanner. Han var med redan före självständ­igheten och deltog i början av seklet i ideologisk­a seminarier med Lenin och Stalin. Som reformist och anhängare av fredliga reformer stod han vid sidan av kriget 1918. 1939– 1944 var han minister och garant för att arbetarrör­elsen helhjärtat deltog i krigen. Efteråt bekämpade Tanner konsekvent och framgångsr­ikt kommuniste­rna. Därför kanske det var så viktigt för Stalin att få honom dömd som krigsförbr­ytare.

Tanner kom att utföra sitt livsverk på Elanto, kooperatio­nen som länge var en viktig del av arbetarrör­elsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland